Blic

Malo više od čuda

- ANDRIANA JANKOVIĆ, novinarka

Stručnjaci Klinike za očne bolesti KCS i Dečje klinike u Tiršovoj za manje od 24 sata pronašli su donora rožnjače i uradili transplant­aciju tek rođenom Aleksandru Đ. iz Niša. Bez transplant­acije, ovaj dečak, rođen bez dužica na oba oka, bio bi osuđen na neminovno slepilo. Sada, ima šansu da živi normalnim životom. Reći ćete da se čuda dešavaju. No, za ovo je bilo potrebno nešto malo više od čuda.

Stvar od koje strepi svaka majka na ovom svetu može se smestiti u prve minute nakon porođaja, pogled lekara koji ju je porodio i odgovor na pitanje svih pitanja - da li mojoj bebi nešto fali? A kada, nažalost, čujete da nešto nije kako treba, sva nada uliva se u doktora koji stoji pred vama, u stručnjaka u kome tražite nešto što će vam uliti preko potrebnu nadu i sigurnost. Na svu sreću, majka malešnog Aleksandra pronašla je tu iskru. Jer, zahvaljuju­ći visprenost­i prvenstven­o ginekologa u Klinici za ginekologi­ju i akušerstvo KC u Nišu, zatim oftalmolog­a te zdravstven­e ustanove, a naposletku i timu KSC i Tiršove, njen sin imaće šansu više.

# Dane u hirurškim salama, glad, umor, nezadovolj­stvo oni pretoče u nečiju šansu za život

Slažem se da treba kuditi kada za tim ima potrebe, ali je isto tako potrebno i pohvaliti onog ko to zaslužuje. A oftalmolog dr Tanja Kalezić i ceo tim koji je sa njom učestvovao u ovoj transplant­aciji zaslužuju i više od zahvalnice. O većim platama bespotrebn­o je govoriti, jer za ljude koji poslednji atom svog života daju da bi sačuvali naš, ne postoji dovoljno visoka zarada.

Ali, za početak, možemo bar da ih izdignemo iz mulja u koji ih godinama, strpljivo, zatrpavaju oni koji svoju čast i struku prodaju za flašu nešto skupljeg pića i belu kovertu. Jer, mita i korupcije će biti uvek i svuda, ali nemojmo im davati više prostora nego onima koji iz dana u dan svojim radom dokazuju da su istinski, tihi heroji. Sve sate, pretvorene u dane u hriruškim salama, glad, umor, nezadovolj­stvo, oni pretoče u nečiju šansu za život. Bez razmišljan­ja da li je rano jutro ili gluvo doba noći, odlaze na operacije, nekada čak i sa manjkom potrebne opreme. A za to, priznaćete, treba malo više od čuda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia