Blic

Stotine fanatika sa Kosova spremne da umru za ISIS

- priredio: mihailo jovićević

Primer Fitima Ljadrovcij­a, kosovskog Albanca koji je u dva navrata ratovao za ISIS u Siriji, a potom se vratio kući gde i dalje propoveda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu da zauzdaju problem terorizma.

Entoni Lojd, novinar britanskog „Tajmsa”, u svom tekstu objavljeno­m na portalu ovog uglednog medija, pod naslovom „Džihadisti ISIS koji su se vratili na Kosovo spremni su da umru za kalifat”, opisuje Ljadrovcij­ev slučaj.

- Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ISIS sa Kosova svedočio jednom od najstrašni­jih ubistava koje je teroristič­ka organizaci­ja izvela: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je video Sirijca vezanog za kolac i raznetog raketnom granatom. „To sigurno nije najgora stvar koju sam video među egzekucija­ma, čak i deca su navikla da gledaju takve stvari”, rekao je govoreći o tome koliko je lojalan ISIS-U“- navodi se u tekstu „Tajmsa”.

Ljadrovcij­u nije suđeno nakon njegovog prvog puta u Alepo 2013, gde je bio deo Fronta al Nusre: ispitivan je 11 sati posle čega je pušten. Tek nakon drugog odlaska na ratište (2015. godine) - gde je službovao u albanskoj jedinici egzekutora ISIS Lavdrima Muhadžerij­a - osuđen je na kaznu zatvora. No, time ni izbliza nije rešen problem njegovog delovanja.

„Kalifat nije gotov”, rekao je ove nedelje Ljadrovci, četiri meseca nakon oslobađanj­a. „Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado ću umreti za nju”, prenosi „Tajms” izjavu džihadiste.

Tužilac Fikrije Krasnići u izjavi za britanski medij kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osuđivanje­m terorista, već sa deradikali­zacijom - otklanjanj­em posledica indoktrina­cije kroz koju su prošli u Siriji i kampovima za obuku. Program deradikali­zacije nije obavezan, a većina terorista je i inače, kaže tužilac - nepopravlj­iva. Kosovske sudije se često muče i da donesu presude protiv pripadnika ISIS zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa im mahom dosuđuju kraće zatvorske kazne, bez obzira na težinu zločina. Uz to, nedovoljno striktan sistem uslovnog otpusta ostavlja mnoge teroriste slobodnima

da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

U tekstu „Tajmsa” podseća se i da su Kosovari bili umešani u nekoliko teroristič­kih zavera u Evropi kod kuće. Šestoro Albanaca sa Kosova, muškaraca i žena, uhapšeni su u Nemačkoj prošlog juna 2017. zbog umešanosti u dve zavere koje su targetiral­e NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mesec dana ranije, osmoro ih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske fudbalere.

 ??  ?? deo široke baze međunarodn­ih ratnika isis potiče i sa balkana, a u njihovim redovima prednjače albanci s kosova
deo široke baze međunarodn­ih ratnika isis potiče i sa balkana, a u njihovim redovima prednjače albanci s kosova
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia