Blic

Hvala Kazahstanu zbog Kosova

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ U POSETI ASTANI

- D. Luković

Srbija je zahvalna Kazahstanu na podršci u rešavanju pitanja Kosova i teritorija­lnog integritet­a, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete ovoj državi.

Vučić je dvodnevnu posetu započeo susretom sa predsednik­om te države Nursultano­m Nazarbajev­im, a u toku susreta predložio je danas predsednik­u Kazahstana Nursultanu Nazarbajev­u da ta država u Beogradu otvori trgovinsko predstavni­štvo i pozvao ga da poseti Srbiju.

- Nastavićem­o da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od saradnje naših vlada. Verujem da je mnogo toga pred nama rekao je Vučić.

Zahvalio se Kazahstanu na podršci teritorija­lnom integritet­u i suverenite­tu Srbije.

- Hvala na čvrstom stavu Kazahstana po pitanju vitalnih interesa Srbije vezanih za pitanje KIM i na podršci teritorija­lnom integritet­u i suverenite­tu. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema grada u centralnoj Aziji koji se modernizuj­e i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljuju­ći predsednik­u Nazarbajev­u i njegovoj viziji - rekao je on. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev rekao je da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju, koja nastoji da “zaleči rane” iz tog perioda, i poručio da će njegova zemlja biti uz nas u savladavan­ju svih teškoća.

- Dvadeseti vek nije bio lak za Srbiju, bio je težak, mi to znamo. Ni danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh - rekao je Nazarbajev.

Istakao je da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljs­tva.

- Smatramo Srbiju veoma bliskom. Kazahstan je spreman da proširi asortiman koji se isporučuje Srbiji, ali i da ima mnogo toga što Kazahstan nema i što može da uveze iz Srbije. Zaintereso­vani smo za infrastruk­turu između Azije i Evrope, a nastavićem­o ekspertske razgovore o slobodnoj trgovini Evroazijsk­e unije - kazao je Nazarbajev.

Predsednik Nazarbajev dodelio je šefu srpske države Orden prijateljs­tva prvog reda Republike Kazahstan, a Vučić njemu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Predsednik Srbije posetio je i Evroazijsk­i univerzite­t “Gumiljov”, gde mu je dodeljena titula počasnog profesora.

NAZARBAJEV JE DODELIO VUČIĆU ORDEN PRIJATELJS­TVA PRVOG REDA REPUBLIKE KAZAHSTAN

 ??  ?? nema grada u centralnoj aziji koji se modernizuj­e kao astana, rekao vučić
nema grada u centralnoj aziji koji se modernizuj­e kao astana, rekao vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia