Blic

Zaev pozvao poslanike da ispune „istorijsku dužnost“

PREDLOG VLADE O IZMENI USTAVA STIGAO U SOBRANJE, VMRO-DPMNE PROTIV

-

„Vreme je!“, napisao je makedonski premijer Zoran Zaev na društvenim mrežama i pozvao poslanike da preuzmu „istorijsku dužnost“.

Ova poruka odnosila se na predlog makedonske vlade o pokretanju izmena Ustava Makedonije koji je stigao u Sobranje na razmatranj­e pre donošenja odluke o otpočinjan­ju procedure ustavnih izmena.

- Svi poslanici imaju istorijsku dužnost pred građanima da obezbede put Makedonije ka stabilnost­i i privrednom napretku. To je put ka NATO i EU, koji vodi preko Prespansko­g sporazuma - napisao je Zaev.

Vlada predlaže da se pridev „severna“uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude „Republika Severna Makedonija“, potvrdio je portparol Vlade Mile Bošnjakovs­ki. Prema njegovim rečima, novi predlog zagovara poštovanje teritorija­lnog integritet­a i političke nezavisnos­ti susednih zemalja. Takođe, vlada predlaže i izmenu o dijaspori.

Opoziciona VMRO-DPMNE poručila je da premijer Zoran Zaev nema legitimite­t da menja Ustav nakon propalog refenduma. Da bi u tome uspeo, potrebna mu je dvotrećins­ka većina, odnosno 80 od 120 poslanika Sobranja. SDSM Zorana Zaeva i njihov koalicioni partner DUI imaju ukupno 59 glasova, VMRO-DPMNE 51, a preostalih 10 dele tri albanske partije.

 ??  ?? samo 36 odsto birača izašlo je na referendum
samo 36 odsto birača izašlo je na referendum

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia