Blic

Bebu staru samo dan ostavili ispred crkve

NESVAKIDAŠ­NJI DOGAĐAJ U ČAJETINI

- V. Lojanica

Zahvaljuju­ći jednom psu mešancu, koji je juče ujutro vođen svojim čulima pošto-poto hteo u crkvenu portu i u nju bukvalno uvukao svoju vlasnicu, pred vratima bogomolje u čajetini pronađena je zdrava i živa tek rođena muška beba koju je neko ostavio.

Juče je ostalo nepoznato ko je rodio, a ko na prag crkve Svetog Arhangela Gavrila doneo dečačića, tek procene neonatolog­a iz Užica su da je mališan došao na svet tek nekoliko sati pre nego što je pronađen. Policija je juče radila na otrkivanju identiteta majke, a moguće je da istrazi pomogne i jedan zapis sa kamere za video-nadzor.

Nada Milošević, zamenica direktora Specijalne bolnice “Čigota” sa Zlatibora, u utorak oko 6.30, kao i svakog jutra, povela je psa u šetnju. Kod crkve je pokušala da pređe ulicu.

- U jednom trenutku pas se uzmemirio i počeo da laje. Mislila sam da je osetio mačku, a zbog magle nisam mogla da vidim o čemu se radi. Međutim, nije želeo preko ulice, već me je vukao ka kapiji toliko jako da sam krenula za njim. Odmah sam shvatila zbog čega je uznemiren. Na mermernom pragu ispred bogomolje, zamotana u belu tkaninu, ležala je beba i tiho plakala - priča za “Blic” Nada Milošević.

Nije smela, kaže, da priđe bebi zbog psa, već je pokucala na vrata parohojsko­g doma iz kog su izašli sveštenik Petar Lazić i njegova supruga.

- Toliko smo bili uspaničeni i pogubljeni da nismo mogli da se setimo brojeva telefona policije i Hitne pomoći. Ja sam otrčala u Dom zdravlja, sveštenik u policiju, a njegova žena je ostala kraj bebe. Čula sam da je sve dobro prošlo, ali mi u glavu ne ide da je neko mogao da ostavi dete - kaže ova Čajetinka.

Nedugo zatim beba je sanitetom prevezena u bolnicu. Prema informacij­ama iz ove ustanove, dečačić je najverovat­nije rođen prethodne noći.

- Beba je dovezena u 7.45 u pratnji pedijatra i medicinske sestre Doma zdravlja u Čajetini. Bila je čista, okupana, uredno podvezanog pupčanika. Dečak je težak tri kilograma, dobre je vitalnosti i rođen je u terminu. Na neonatolog­iji će ostati oko mesec dana, posle toga će biti prebačen na dečje odeljenje, a dalje će ići po proceduri koju je propisala država kaže neonatolog dr Đorđe Joković.

 ??  ?? dečačić je nađen zdrav, uredno okupan i podvezanog pupka
dečačić je nađen zdrav, uredno okupan i podvezanog pupka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia