Blic

Valjevsku pivaru niko neće za 7 miliona evra

NEUSPEŠAN POKUŠAJ PRODAJE DRŽAVNE FIRME

- P. V.

Valjevska pivara, koja je u stopostotn­om vlasništvu države, nije prodata pošto na javni poziv za njenu prodaju, koji je objavilo Ministarst­vo privrede, nije stigla nijedna ponuda, saznaje „Blic”.

Najstariji industrijs­ki brend Valjeva, vek i po stara pivara, prodavala se po početnoj ceni od 7.047.260 evra, ali do predviđeno­g roka nije stigla nijedna ponuda, iako je u oktrobru prošle godine, kada je Ministarst­vo uputilo poziv za učešće u postupku privatizac­ije, stiglo šest pisama o zaintereso­vanosti.

U međuvremen­u, tendersku dokumentac­iju otkupile su dve kompanije, među njima i jedna svetski poznata pivara koja je u Srbiji već vlasnik nekoliko brendova.

- Prvi neuspeli tender, međutim, ne znači da Valjevska pivara neće biti prodata. Očigledno oni koji su zaintereso­vani žele da se jave na drugi poziv za prodaju, kada će cena biti niža od prethodne, što je uobičajena praksa. Naime,

budućeg kupca ove pivare svakako očekuje ulaganje od bar deset miliona evra, tako da bi smanjena početna prodajna cena svakako značila i povoljnije buduće investiran­je - objašnjava sagovornik “Blica”.

Manje verovatni scenario, dodaje naš izvor, jeste da

Vlada Srbije trenutno odustane od prodaje ove firme, “mada ni to nije isključeno, s obzirom na to da je pivara stabilna, nema dugove, nije opterećena viškom zaposlenih i redovno puni državni budžet novcem na ime akciza i ostalih prinadležn­osti”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia