Blic

Projekat TPS Zemun do kraja 2021.

-

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj Ugovor o garanciji za Projekat tehničko-putničke stanice (TPS) Zemun - faza 2, čija je vrednost 22 miliona evra.

Mali je rekao da će ceo projekat gradnje TPS Zemun biti završen do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine i da će omogućiti bolji i bezbedniji železnički saobraćaj u Beogradu i Srbiji.

Projekat podrazumev­a izgradnju funkcional­ne celine za održavanje železnički­h voznih sredstava za prevoz putnika i izmeštanje sa sadašnje lokacije u Savskom amfiteatru i oslobađanj­e zauzetih površina u centralnoj gradskoj zoni.

- Sa ovim novcem ćemo da izgradimo 14.000 novih metara kvadratnih, a 19.000 kvadrata postojećeg prostora ćemo potpuno rekonstrui­sati i 17,4 km novih koloseka ćemo napraviti. TPS Zemun je integralni deo Beogradsko­g železničko­g čvora i nove železničke stanice Prokop - naveo je Mali.

Podseća da se u TPS Zemun vagoni i lokomotive popravljaj­u, sređuju i održavaju, kao i da će se sa završetkom tog projekta osloboditi Savski amfiteatar od šina i koloseka.

Vlada Srbije je, kako kaže, posvećena tome da se putna infrastruk­tura potpuno dovede u red i da grade i nove kilometre autoputa.

Ugovor je u ime EBRD potpisala direktorka za transport Sju Baret, koja je najavila još 17 miliona evra za drugu fazu.

 ??  ?? ministar finansija siniša mali o projektu
ministar finansija siniša mali o projektu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia