Blic

Kennedy meets Serbs

50. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) biće održane od 10. do 20. oktobra na četiri lokacije: u Sava centru, Kolarčevoj zadužbini, Narodnom muzeju i Skupštini grada.

- Miona Kovačević

Među stranim zvezdama festivala su violinisti Najdžel Kenedi i Edvin Kim, pijanista Vadim Rudenko, tenor Ramon Vargas, Brodski kvartet i Šarun ansambl. Na otvaranju festivala večeras (20) u Sava centru nastupiće britanski violinista Najdžel Kenedi (61) sa programom “Od Baha do Geršvina”, uz pratnju Rolfa Busalba i Daga Bojla na gitarama, Pitera Adamsa na violončelu i kontrabasi­ste Pjotra Kulakovsko­g. Ove godine objavio je album “Kennedy Meets Gershwin” sa obradama klasika Džordža Geršvina, poput “Summertime”, “They Can’t Take That Away From Me” ili “Porgy and Bess”.

Korejski violinista Edvin E. S. Kim

predstavić­e se re-

sitalom u Kolarčevoj dvorani. On će, uz klavirsku pratnju Natalije Mladenović, svirati dela Janačeka, Šumana, Betovena i Sen Sansa.

Ruski pijanista Vadim Rudenko

(51), dvostruki laureat prestižnog takmičenja “Čajkovski”, posle više od 15 godina ponovo će nastupiti pred našom publikom, 13. oktobra u Kolarčevoj zadužbini. Na programu će biti kompozicij­e Baha, Mocarta, Bramsa, Rahmanjino­va i Čajkovskog.

Dan posle Rudenka 14. oktobra prvi put u Beogradu zasviraće ansambl Šarun i to Mocartov Kvintet sa klarinetom u A-duru i Šubertov Oktet u F-duru. Ovaj kamerni sastav, osnovan 1983, čine solisti Berlinske filharmoni­je u formaciji okteta, okupljeni pod imenom Hansa Šaruna, arhitekte zgrade Berlinske filharmoni­je koja se smatra remek-delom posleratne arhitektur­e i akustičke tehnologij­e.

Na 50. Bemusu koncert će održati i prave rok zvezde. Kako poručuju organizato­ri, Gudački kvartet Brodski ima taj epitet s obzirom na to da je sarađivao sa muzičkim zvezdama poput Stinga, Bjork, Elvisa Kostela i Pola Makartnija. Ansambl je osnovan 1972. i nosi ime ruskog violiniste Adolfa Brodskog. U aktuelnoj postavi koja nastupa od 2007. jesu violinisti Ijan Belton i Danijel Rouland, violista Pol Kesidi i čelistkinj­a Džeklin Tomas. Kvartet je nastupao u Beogradu i pre sedam godina kada je izvodio dela Isidore Žebeljan, a sada će se predstavit­i kompozicij­ama Šostakovič­a, Betovena, Tanake i Mendelsona.

Meksički tenor Ramon Vargas (58), jedna od najvećih operskih zvezda današnjice, održaće nastup 17. oktobra u Kolarčevoj zadužbini sa Horom i Simfonijsk­im orkestrom RTS. Na programu će biti “Priča sa Zapadne strane” i “Čičestersk­i psalmi” Leonarda Bernštajna i poznate operske arije i pesme kojima će nam približiti zvuke Latinske Amerike. Vargas u Beograd stiže posle nastupa u Operi Los Anđelesa u naslovnoj ulozi u “Don Karlosu” koju tumači uz Plasida Dominga, a pojaviće se uskoro u produkciji “Bala pod maskama” Bečke državne opere.

Beogradska filharmoni­ja vraća se na Bemus posle deset godina da zatvori festival, upravo onim delima kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti: poemom “Beograd” Dragutina Gostuškog i Betovenovo­m Devetom simfonijom. U omažu počecima Bemusa pridružiće joj se Hor Slovenačke filharmoni­je i kvartet solista vodećih evropskih operskih kuća: Sofi Klusman (sopran), Šarlote Kvat (mecosopran), Brenden Ganel (tenor) i Markus Ajhe (bariton).

 ??  ??
 ??  ?? ansambl šarun čine solisti berlinske filharmoni­je
ansambl šarun čine solisti berlinske filharmoni­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia