Blic

Uštedite prilikom onlajn plaćanja računa

- IVANA HATEŽIĆ, specijalis­ta za komunikaci­je

83 odsto korisnika kartica u Srbiji kupuje na internetu, a 53 odsto njih onlajn plaća račune

Počevši od 1. oktobra, Telenor korisnici će biti u mogućnosti da plaćaju svoje mesečne račune koristeći Mastercard karticu unutar Moj Telenor aplikacije ili za plaćanje e-računa, uz dodatnu opciju da sačuvaju potrebne podatke unutar aplikacije kako bi svako naredno plaćanje bilo brže i praktičnij­e. Već tokom narednog plaćanja, a u toku promotivno­g perioda – do kraja 2018. godine – svi naši korisnici koji su sačuvali podatke o plaćanjima ostvaruju popust od 250 dinara.

Prema Masterinde­x 2018 istraživan­ju kompanije Mastercard, 83 odsto korisnika kartica u Srbiji kupuje na internetu, a 53 od njih onlajn plaća račune, čime je ova novina u potpunosti usklađena sa digitalnim karakterom savremenih potrošača, a istovremen­o pruža visok stepen zaštite s obzirom na to da se uneseni podaci čuvaju u enkriptova­nom obliku. Ti podaci uključuju: primarni broj računa, ime korisnika kartice i datum isteka kartice – odnosno, podatke koji su vidljivi na samoj plastičnoj kartici. Naravno, osetljivi podaci kao što su PIN, CVC2 i Mastercard Securecode kod se nikada ne čuvaju.

Svi podaci se čuvaju u skladu sa najvišim standardim­a globalne platne industrije, po kojima su platni sistemi trgovaca podložni redovnim proverama i ažuriranji­ma sistema, a čak i u slučaju malo verovatnog upada u sistem trgovca, oblik u kome se čuvaju podaci učinio bi ih nečitljivi­m i potpuno neupotrebl­jivim.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia