Blic

Novak je nastavio poteru za Nadalom

- Pijevac

Naš najbolji teniser je Rafinu prednost na ATP listi sa 1.815 smanjio samo na 1.035 bodova.

Gde je stao u Njujorku, tu je Novak Đoković nastavio u Šangaju. Najbolji srpski teniser je zabeležio 14. uzastopnu pobedu za plasman u treće kolo turnira koji je osvajao tri puta - 2012, 2013. i 2015. godine.

Novak je, kao i prethodnih 11 puta, lako izašao na kraj sa Francuzom Žeremijem Šardijem 6:3, 7:5, protiv koga sada vodi sa neverovatn­ih 12:0. Međutim, ni to nije bilo sve - Đoković je protiv Šardija dobio 28 uzastopnih setova, što je novi rekord u istoriji tenisa.

Treći reket planete je, možemo slobodno da kažemo, odigrao rutinski i taman koliko je potrebno da meč u Šangaju bude tek nešto više od jačeg treninga. U prvom setu Novak je u pravom trenutku, pri 2:2, napravio brejk koji je držao do kraja. Šardi je u nastavku igrao bolje, ali je izdržao samo do 5:5, kada je ponovo izgubio servis za pobedu našeg tenisera posle 82 minuta.

Osim trijumfa, za Novaka je važno i da je počeo poteru za Rafaelom Nadalom i prvim mesto na ATP listi. Praktično, plasmanom u treće kolo on je prednost Španca sa 1.815 smanjio na samo 1.035 bodova. Naime, Nadal zbog povrede nije doputovao u Šangaj tako da neće braniti prošlogodi­šnje finale (600 bodova), dok Đoković u 2017. nije ni igrao u Kini. Ako pretpostav­imo da će naš teniser osvojiti titulu, onda će na početku naredne nedelje imati samo 215 bodova manje od Nadala.

Međutim, do četvrtog pehara u Šangaju naš teniser će morati pošteno da se naradi. U sledećem kolu, najverovat­nije u četvrtak u podne po srednjoevr­opskom vremenu, igraće sa boljim iz duela Hjeona Čunga i Marka Čekinata koji igraju danas. Obojica su Novakovi dužnici iz ove godine - Čung je bio bolji od Novaka u 4. kolu Australija­n opena, dok ga je Italijan pobedio u četvrtfina­lu Rolan Garosa.

Takođe, u Đokovićevo­m delu žreba je i Stefanos Cicipas, “dželat” iz Toronta, ali i Kevin Anderson kog je Novak dobio u finalu Vimbldona. Prvi nosilac i prošlogodi­šnji finalista je Rodžer Federer koji će danas odigrati prvi meč protiv Danila Medvedeva, koji je u Šangaj stigao kao osvajač Tokija odigranog prethodne nedelje.a.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia