Blic

Policija za tinejdžere

- ALEKSANDAR LATAS, novinar

Posledica svake opšte zabrane je smanjenje slobode pojedinca.

I u tome je najveći problem inicijativ­e novosadsko­g Koordinaci­onog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama koja bi trebalo da zabrani kretanje mlađima od 16 godina nakon 22 časa zimi i ponoći leti bez prisustva punoletne osobe.

Nema ništa sporno u volji da se smanji nasilje i zloupotreb­a opijata kod mladih. Ali to se ne može činiti kršenjem ljudskih i ustavnih prava, kakva je sloboda kretanja. Niti se to može činiti mešanjem države u lične i porodične odnose roditelja i dece. A pogotovo što mnoge zabrane, naročito ovako široke, u našoj zemlji ne donose rezultate. Naprotiv, već sada je jasno da nema načina da neka slična odluka bude sprovedena. Ili ćemo da osnujemo specijalne odrede za tu namenu, nekakvu policiju za tinejdžere?

# Protiv nasilja i opijata ne može se boriti kršenjem ljudskih i ustavnih prava

Uzmimo primer zabrane točenja alkohola maloletnic­ima. U dosadašnje­m toku života upoznao sam tek jednog vlasnika lokala koji se toga pridržava. Noćni klubovi puni su maloletnik­a koja se tu opijaju, a mnogi od njih sa svega 15 godina promoteri su ovakvih mesta zabave. Ili još gori primer zloupotreb­e oružja. Često pišemo kako nam se deca ubijaju ili ranjavaju u igranju sa oružjem, dok mi ni 20 godina posle rata nismo u stanju da bar prebrojimo koliko imamo nelegalnog oružja. A nekmoli da ga registruje­mo i čuvamo pod ključem i propisima, daleko od dece. Tako ispada da su nam opasnije kuće i dvorišta od ulice.

Da li neko ima osećaj da država pokušava da reši ova dva problema? Ne.

No, zato će, prema zamislima novosadski­h čelnika, policajci možda igrati žmurke sa tinejdžeri­ma koji se vraćaju iz bioskopa ili treninga posle 22 sata. I šta kad ih uhvate? Koliko je neposlušno­j deci u tom uzrastu zanimljivo da ih policija juri jer su napolju, ne bi trebalo da proveravam­o. Oni poslušni, koji su u većini, slušaće kao i ranije, samo će roditelje morati da vuku za rukav da ih vozaju i šetaju.

Američka propala prohibicij­a, zabrana točenja alkohola stvorila je Al Kaponea. Šta će ovaj predlog novosadski­h čelnika izroditi, tek ćemo da vidimo. Jedno je sigurno - dovešće do kršenja Ustava i ograničava­nja ljudskih prava i sloboda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia