Blic

Da li je Brisel dao zeleno svetlo razgraniče­nju?

Brisel je dao još jedno, konkretno zeleno svetlo u vezi s dijalogom Beograda i Prištine i korekcijom granica Srbije i Kosova, iako najjači igrač u tom lancu, nemačka kancelarka Angela Merkel, i dalje zvanično odbija takvu ideju.

- Marko tašković

Amandman o mogućoj korekciji granica, koji je Spoljnopol­itički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom usvojio i uneo u Nacrt izveštaja o Srbiji, novi je zamajac pregovorim­a Beograda i Prištine. Pogotovo što više ni SAD, tradiciona­lni partner Prištine, ne isključuju teritorija­lne korekcije između Srbije i Kosova. Kako je “Blic” već pisao, jedini koji se protive razgraniče­nu su zvanični Berlin i Pariz, pa je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister nedavno zatražio od Merkelove da prihvati sporazum obe strane kao rešenje.

Da je na to većina u EU spremna, potvrdio je i sam Mekalister prilikom usvajanja Nacrta izveštaja o napretku Srbije u evrointegr­acijama.

- Zemlje zapadnog Balkana su naši bliski partneri - geografski, istorijski i ekonomski. Svih šest zemalja imaju jasnu evropsku perspektiv­u, naša evropska kuća neće biti potpuna bez njih - rekao je Mekalister.

U evropskom parlamentu smatraju da svaki sporazum može biti prihvatlji­v samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodn­o pravo. Međutim, u jednom delu se i ograđuju kada je reč o razgraniče­nju.

- Uzimajući u obzir nedavnu raspravu o mogućoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova, poslanici EP ističu da etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu i da će se kao prihvatlji­v razmotriti samo svaki budući sporazum koji je međusobno dogovoren između Srbije i Kosova i koji uzima u obzir ukupnu stabilnost u regionu i međunarodn­o pravo - navode u Evropskom parlamentu.

Bez obzira na to, potpredsed­nik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe da je Brisel pružio ruke ka kompromisn­om rešenju Beograda i Prištine.

- Evropska unija je ponudila sve opcije kako bi se uspešno nastavio i završio dijalog Beograda i Prištine u Briselu. Sve se čini da se dođe do konstrukti­vnog i sveobuhvat­nog rešenja. A to je u interesu i Srbije i Kosova. Srbija to treba da uradi najpre zarad sebe i svog ekonomskog razvoja, a potom i da bi ulazak u EU učinila realnim do 2025. godine. S druge strane, i Priština ima interes da dođe do sporazuma sa Beogradom na svom putu ka EU, pogotovo što su i SAD promenile stav o razgraniče­nju - naglašava Đukanović.

Kako kaže, zbog svega toga bitno je da Beograd i Priština nastave što pre pregovore.

- To je bitno jer što pre se pregovori nastave, to će se više rasteretit­i i odnosi u celom regionu. Mislim da bi optimalan rok za zavšetak dijaloga bio polovina sledeće godine - smatra Đukanović, i dodaje da tek treba odrediti šta se podrazumev­a pod pojmom korekcije granica.

S druge strane, viši naučni saradnik Instituta za društvene nauke dr Neven Cvetićanin ocenjuje da je ceo nacrt, zajedno sa amandmanom o korekciji granica Evropskog parlamenta, više protokolar­an.

- To je ohrabrenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine. S tim što u delu rezolucije gde se kaže da Srbija i Kosovo ne mogu biti etnički homogene celine vidi da i dalje preovladav­a stav Merkelove. Zbog toga mislim da će pitanje dijaloga i korekcije

OVO JE PRUŽANJE RUKE IZ BRISELA KAO POMOĆ DOGOVORU PRIŠTINE I BEOGRADA

granica izmestiti sa multikultu­ralnog na bilateraln­i nivo, i to između tri velike sile: SAD, Nemačke i Rusije - tvrdi Cvetićanin.

Međutim, pregovori Beograda i Prištine trenutno nisu u fokusu ni Vašingtona ni Berlina, smatra naš sagovornik.

- Predsednik SAD Donald Tramp je zaokupljen izborima za Kongres dok

Merkelovu očekuju izbori za skupštinu njene partije. Tek kad se krajem godine završe ovi unutrašnji politički procesi u SAD i Nemačkoj može se očekivati da na dnevni red dođu Beograd i Priština - podvlači Cvetićanin, i dodaje da su u spoljnopol­itičkom fokusu Nemačke, pre svega, problemi sa migrantima i odnosi sa velikim silama.

 ??  ?? izvestilac ep pokušava da ubedi merkelovu da crvena linija nije pomeranje granica
izvestilac ep pokušava da ubedi merkelovu da crvena linija nije pomeranje granica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia