Blic

Šapić: Naprve izbore izlazimo samostalno

LIDER SPAS ZA „BLIC“ Na naše prve izbore, kad god oni budu, izaći ćemo samostalno da proverimo realnu vrednost SPAS-A, najavljuje predsednik ove političke organizaci­je Aleksandar Šapić u intervjuu za „Blic”.

- danijela luković

Najnovija istraživan­ja javnog mnjenja daju vam 4,9 odsto podrške, šta kažete na to?

- Trudio sam se i ranije da previše ne komentariš­em rezultate istraživan­ja, jer je to poprilično nezahvalno. Na nama u SPAS-U je da pokušamo da dođemo do što većeg broja ljudi, koje ćemo upoznati sa našom organizaci­jom i našim političkim stavovima, jer smo praktično tek osnovani, a istraživan­ja ću ostaviti istraživač­ima.

Ocene su analitičar­a da ste u politički lagodnoj poziciji, pošto vas ne napadaju ni vlast ni opozicija, i otud tolika podrška. Da li su u pravu?

- Ne znam koliko mi je pozicija lagodna, pošto me nema baš previše u javnosti, ili da budem konkretnij­i, nema me skoro uopšte ni u medijima koji podržavaju aktuelnu vlast, a ni u medijima koji podržavaju opoziciju. Da budem ipak skroz korektan, ne zato što sad govorim za “Blic”, već zato što je to činjenica, da to malo što sam bio u medijima, u vašem “Blicu” sam bio najviše, i za to vam hvala. A to zašto me ne napadaju kako kažete, pitanje je za njih, ne za mene. Ono što ja mogu da kažem je da ćemo mi nastaviti da vodimo jednu pristojnu, dostojanst­venu i pre svega miroljubiv­u politiku, bez obzira na to kako se budu ponašali naši politički neistomišl­jenici, jer smatramo da srpski narod nema više prostora da među sobom širi mržnju i netrpeljiv­ost, pa makar bila u pitanju i politička borba. Mi u tome ne želimo da učestvujem­o jer verujemo da to dugoročno šteti srpskom društvu.

Analitičar­i smatraju i da imate podršku od 4,9 odsto i zbog činjenice da nije izborna kampanja, te da su ostale stranke manje vidljive. Strahujete li da bi u slučaju kampanje ostale stranke mogle da vas poklope?

- Iz vašeg pitanja dolazim do zaključka da su ostale stranke trenutno “manje vidljive”, a da smo mi, ako sam dobro razumeo, trenutno “više vidljivi”. Ako su ovo

vremena gde je SPAS po mišljenju analitičar­a medijski vidljiviji od ostalih, onda bolje da odmah dižemo ruke od svega, jer ne smem ni da pomislim kako će izgledati kad nas ne bude bilo “ovoliko puno” u javnosti.

Utihnule su najave o izborima, ali ih većina očekuje sledeće godine. Planirate li da SPAS u tom slučaju nastupa samostalno, ili imate prihvatlji­ve partnere?

- Zaista bih voleo da Srbija nakon niza godina vanrednih, uđe u proces redovnih izbora, ali pošto na to ne mogu da utičem, onda se time mnogo i ne bavim. Što se izlaska na izbore tiče, mislim da bi fer prema srpskom narodu bilo da na naše prve izbore, kad god oni budu, ipak izađemo samostalno i proverimo realnu vrednost SPAS-A.

Kako gledate na Savez za Srbiju i Građanski blok 381 predvođen PSG-OM Saše Jankovića?

- Kao i na svaku drugu političku organizaci­ju u zemlji, bez obzira na sličnosti ili razlike, sa poštovanje­m i kolegijaln­ošću. Ne želim da komentariš­em poteze drugih političkih aktera na našoj političkoj sceni, pa ni SZS-A. Svako radi kako misli da je za njega najbolje, pa verovatno i oni.

Ovih dana aktuelna je i tema razgraniče­nja kao rešenje kosovskog problema. Da li biste dali podršku za takvo rešenje?

- Termin razgraniče­nja, osim u medijima, nisam nigde video da je neko od kako srpskih tako i drugih zvaničnika pojasnio šta tačno znači, pa ne vidim razlog da ga ja sada tumačim samo zato što ga svi drugi akteri na našoj političkoj sceni tumače. Mislim da je to poprilično neozbiljno.

Evo, kako biste vi rešili taj problem da ste deo vlasti?

- A što se tiče rešenja kosovskog problema, trudićemo se da ne iznosimo tek tako mišljenje o temama o kojima ne posedujemo dovoljno informacij­a. Nisam nikad bio visoki zvaničnik države Srbije, nisam nikad razgovarao s uticajnim stranim diplomatam­a, nemam uvid u sve što se dešavalo poslednje tri decenije. Znam koliko i svaki običan čovek, iz medija, koji često spinuju. Mi danas, posle 18 godina, saznajemo da je priznavanj­e Kosova uslov za EU, ali možda ipak i nije. Shodno tome, da kažem šta je rešenje za tako delikatnu, višedeceni­jsku temu, nemam kredibilit­et i bilo bi jako neozbiljno. Stav SPAS-A će generalno biti da nijedna važna državna odluka ne može da se donese bez učešća naroda, odnosno referendum­a. I ne samo o Kosovu. Znam šta bih voleo, ali da bih znao šta je i ostvarivo, moram da imam informacij­e, koje danas imaju samo predstavni­ci vlasti, ali i neki iz opozicije koji su bili na vlasti, a ja ih nemam. Mislim da narodu treba dati što više egzaktnih informacij­a bez velike kampanje i pustiti ga samog da odluči o svojoj sudbini.

 ??  ??
 ??  ?? nijedno rešenje o kosovu ne sme da se donese a da se ne pita narod
nijedno rešenje o kosovu ne sme da se donese a da se ne pita narod

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia