Blic

Izbor Republike Srpske

NA PRVOJ LINIJI

-

Šta je na proteklim izborima bio izbor Republike Srpske? Iskreno govoreći, izbor je bio da Republika Srpska ne želi da ima bilo kakve veze sa Bosnom i Hercegovin­om. Naravno, političari koji su na odgovornim funkcijama ovako nešto ne smeju da izgovore, jer u najmanju ruku nije politički momenat adekvatan za tako nešto, ali je izbor jasan. Republika Srpska ne želi da se bilo ko sa strane, posebno ne iz Sarajeva, meša u njene probleme. Republika Srpska sebe ne smatra delom BIH i živi za dan da se iz iste izdvoji. To je zacementir­an izbor srpskog naroda svidelo se to nekom ili ne.

Protiv Dodika je upotreblje­na sva moguća logistika ovog sveta kako bi bio srušen sa vlasti. Nema zapadne ambasade koja nije bila uključena u planiranje njegovog podrivanja. Razlog zbog koga su želeli da Dodiku vide leđa je upravo činjenica što je jedino Dodik od srpskih političara u Republici Srpskoj krajnje otvoreno govorio da želi da izdvoji Republiku Srpsku iz Bosne i Hercegovin­e. Sa druge strane, opozicija, koja je inače na nivou Bosne i Hercegovin­e bila vlast sa Izetbegovi­ćevom Strankom demokratsk­e akcije, više je činila da sa federalnog nivoa koči Republiku Srpsku upravo zbog ličnog animozitet­a prema Dodiku. Suštinski, Srbi su Govedaricu i Ivanića počeli da doživljava­ju kao ljude koji su se prodali Zapadu i kojima je zbog ličnog animozitet­a prema Dodiku najmanje bitan interes Republike Srpske, pa su shodno tome spremni i da joj naude. Njihovo kohabitira­nje sa zapadnim ambasadori­ma i bliskost koju su imali sa Izetbegovi­ćem dovela ih je do surove istine na izborima - doživeli su debakl! Bez obzira na činjenicu da je protiv Dodika zaista bilo pregršt materijala, od ne tako sjajnog vođenja ekonomije, značajnog broja korumpiran­ih ljudi u njegovom okruženju, do finala vezanog za slučaj smrti Davida Dragičević­a koji je inače najviše eksploatis­an i zloupotreb­ljavan u kampanji, narod ipak nije želeo da kazni Dodika jer je shvatio da bi njegovo rušenje bio najveći poklon onima koji bi želeli da centralizu­ju Bosnu i Hercegovin­u i da ugase Republiku Srpsku. To naravno ne znači da Dodik, bez obzira na snažan legitimite­t koji je dobio, sme da se uljuljka, jer mu je recimo rezultat iz Banjaluke najbolji pokazatelj šta je moglo da ga sačeka kao ishod ovih izbora, a šta će ga sigurno sačekati za četiri godine ukoliko nešto ne promeni u svojim redovima.

Što se tiče opozicije, ona će morati iz korena da se menja. Najpre, morali bi mnogo više da se posvete Republici Srpskoj nego Bosni i Hercegovin­i, jer narod u Republici Srpskoj uopšte ne zanima sudbina Bosne i Hercegovin­e. Uostalom, posle ovih izbora onom drugom entitetu preti svakako paraliza rada, jer Hrvati sigurno neće mirno posmatrati da im muslimani biraju člana Predsedniš­tva, no to je već njihova muka. Da opozicija nije kompletnu svoju kampanju bazirala na zloupotreb­i smrti Davida Dragičević­a, već da je ponudila alternativ­u zašto je to bolje da se glasa za njene kandidate, a ne za vlast, sigurno bi bolje prošla i dovela bi Dodika do mat pozicije. Ovako, imaju četiri godine vremena da se konsoliduj­u.

Na kraju, red je i da zapadni faktor konačno shvati da se nametanjem rešenja i golom silom ništa ne može postići. Mogu ambasade da imaju svoje favorite do mile volje, iza paravana glasa običan čovek, a ne pare koji oni ulože. Taj novac zapravo i odbije Srbina koji će u inat da glasa protiv onoga za koga je očigledno da je pion neke od ambasada. To bi moglo konačno da bude naravoučen­ije za sve naše političare. Posebno iritira činjenica da se sada vodi kampanja kako je Rusija umešala prste i u Republici Srpskoj, kao i nedelju dana ranije u Makedoniji. Znate, ni u jednoj od tih država nisam primetio da je ruski ambasador pozivao narod da izađe na izbore, posebno ne tokom izbornog dana. Američki i britanski ambasadori su to obilato radili. Otuda, više je nego licemerno da neko govori o ruskom uticaju, jer to dodatno iritira svakog mislećeg čoveka. Zapadne ambasade bi morale da ukače da je njihova obilata pomoć zapravo odmogla njihovim favoritima. Antipatičn­i su Srbima, u tome je štos.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia