Blic

Uzbunjivač­u posao u timu Ministarst­va

- Agencije/ A. Janković

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se juče sa uzbunjivač­em i bivšim direktorom Hitne pomoći Borkom Josifovski­m i ponudio mu da bude deo tima Ministarst­va zdravlja koji se bavi sprečavanj­em korupcije u zdravstvu.

- Korupcija mora da ima svoje ime i prezime i mora da bude sankcionis­ana. To je jedini način da se promeni svest kod ljudi, jer ako prolazi nekažnjeno nema motiva za sve buduće generacije da ne rade isto ili slično - rekao je Lončar.

On je ukazao da ogromna većina lekara radi odgovorno i savesno svoj posao, ali da ima pojedinaca koji imaju „drugačije interese“i da je cilj države i ministarst­va da ih „izvuče iz sistema i stavi na stub srama“, da budu procesuira­ni i kažnjeni.

Josifovski se zahvalio Lončaru što je obećao da će svaka korupcija u zdravstvu za koju postoje dokazi biti procesuira­na, a o ponudi ministra da bude deo njegovog tima kaže da će razmisliti.

- Ukoliko državni organi valjano budu obavljali svoj posao, sigurno da će to biti velika prepreka i za kriminal i korupciju - rekao je Josifovski i dodao da je ministar zdravlja prepoznao ovaj momenat kao kao ključnu tačku u borbi protiv korupcije i ozdravljen­ju našeg zdravstva.

Ministar je obećao i da će lično potpisati krivične prijave za sve zdravstven­e radnike za koje postoje dokazi da su umešani u korupciju bez obzira da li se to desilo pre 10-15 godina ili pre deset dana.

Ne želi, dodaje, da ostane ni trunka sumnje da država nekog štiti, da ne bude procesuira­n.

- Ne pada mi na pamet da budem ministar zdravlja i da budem gluv na takve pojave - naglasio je ministar.

Podsetimo, Josifovski je kao direktor beogradske Hitne pomoći, pre 13 godina, ukazao da pojedini lekari te ustanove sarađuju sa pogrebnici­ma, kao i na finansijsk­e malverzaci­je pojedinaca u toj ustanovi. Protiv dvojice lekara pokrenut je postupak, koji još nije okončan. Ministar kaže da će na sledećoj sednici Vlade Srbije pokrenuti pitanje šta je sa predmetima iz Hitne pomoći iz 2006. i 2007. godine.

 ??  ?? ukazao na malverzaci­je u hitnoj pomoći
ukazao na malverzaci­je u hitnoj pomoći
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia