Blic

Blagojević­u nagrada „Katarina Preradović“

„JUŽNE VESTI“NAGRAĐENE ZA PROFESIONA­LNI INTEGRITET

- Lena Sladojević

Predrag Blagojević, glavni urednik portala „Južne vesti“, dobitnik je nagrade za objektivno, hrabro i nezavisno novinarstv­o, koju dodeljuje Fondacija „Katarina Preradović“u znak sećanja na prerano preminulu novinarku i urednicu NIN-A i „Blica“.

Nagradu je juče u Medija centru u Beogradu zameniku urednika „Južnih vesti“Aleksandru Stankovu, pošto Blagojević nije mogao da prisustvuj­e jer je na poslovnom putu u Kanadi, uručio ilustrator Marko Somborac.

Ovo je druga godišnja nagrada za profesiona­lni integritet, koja nosi ime jedne od naših najhrabrij­ih novinarki, koja je preminula 2015. u 43. godini života.

- Pripala nam je velika čast da u Katarinino ime nastavimo da radimo na tome da mediji budu slobodni i nezavisni, da imamo prave informacij­e, a ne lažne. Jednoglasn­o smo doneli odluku o ovogodišnj­em dobitniku, jer je u pitanju hrabar novinar, koji se dosledno bori za slobodu novinarstv­a, javni interes i građane. Važno je naglasiti da su „Južne vesti“bile pod stravičnim napadima vlasti kada su kažnjenje iznosom od milion dinara od strane Poreske uprave, koja je kršeći zakon postupila po nalogu vlasti - obratila se na konferenci­ji prisutnima Tamara Spaić iz Fondacije „Katarina Preradović“.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacij­e od javnog značaja, istakao je da mu je Katarina Preradović dala medijsku podršku u momentu kada mu je najviše trebala.

- Kada je preminula napisao sam blog „Hoće li novinar dočekati jutro“, koji je preuzeo Predrag Blagojević na svom portalu „Južne Vesti“- istakao je Rodoljub Šabić.

Docent i sociolog na Filozofsko­m fakuletetu Univerzite­ta u Beogradu Jovo Bakić rekao je da je hrabrost neizostavn­a kada imate posla sa autoritarn­im režimom.

 ??  ?? blagojević je bio odsutan, te je somborac nagradu uručio stankovu
blagojević je bio odsutan, te je somborac nagradu uručio stankovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia