Blic

REGISTRI U POLJSKOJ, BELGIJI, NORVEŠKOJ, MAKEDONIJI...

-

Mnoge zemlje Evrope imaju javne registre pedofila, kao što je slučaj sa Poljskom, Belgijom, Norveškom i Makedonijo­m. Pojedine države u SAD imaju javne registre ne samo pedofila, već svih seksualnih prestupnik­a, čija su imena i adrese dostupne na internet sajtovima.

bila da registar seksualnih zlostavlja­ča dece mora biti javan, ali došli smo do toga da su nam rekli da je to trenutno nemoguće. Mene sada da pitate zbog čega, ne znam i niko to ne može da mi kaže. Samo zahvaljuju­ći pojedinim medijima danas možemo čuti ko su ti ljudi, gde su i ko da obrati pažnju. S obzirom na to da su pedofili često povratnici, javan registar bi bio logično rešenje – kaže Igor Jurić.

Jurić podseća da je Slobodan

Jovanović, otac male Marije Jovanović, tvorac „Marijinog zakona“koji je vrlo bitan u našoj sudskoj praksi, inicirao javan registar pedofila.

- Rekao sam i Slobodanu Jovanoviću i ponavljam da potpuno podržavamo tu inicijativ­u i želimo da javan registar pedofila zaživi jer je to vrsta preventive. Još ću razgovarat­i s njim jer želimo da damo maksimalnu podršku tome - poručio je Jurić. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da se podaci iz evidencije mogu dati sudu, javnom tužiocu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom.

- Uz obrazložen zahtev, podaci se mogu dati i državnom organu, preduzeću, drugoj organizaci­ji ili preduzetni­ku, ako još traju pravne posledice osude i ako za to postoji opravdani interes zasnovan na zakonu. Podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima. Državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetni­ci koji rade sa maloletnim licima, dužni su da zatraže podatak da li je osoba koja treba da zasnuje radni odnos, odnosno obavlja poslove sa maloletnci­ma, upisana u posebnu evidenciju - obrazlažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

NINOSLAV JOVANOVIĆ OSUĐEN JER JE DEVOJČICU SILOVAO DOK JE BIO NA USLOVNOM OTPUSTU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia