Blic

Naša delegacija zbog Kosova napustila konferenci­ju u Beču

-

Delegacija Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta napustila je Međuparlam­entarnu konferenci­ju o zajedničko­j spoljnoj i bezbednosn­oj politici EU u Beču.

To je učinjeno u znak protesta zbog načina na koji je na skupu predstavlj­ena južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija, odnosno samoprogla­šena država Kosovo. Zajedno sa srpskom delegacijo­m, koju predvodi predsednik Odbora Žarko Obradović, protest je izrazila i delegacija španskog parlamenta.

Delegacije parlamenat­a Srbije i Španije protestova­le su zbog predstavlj­anja privremeni­h institucij­a iz Prištine sa zastavom i nazivom „Kosovo“bez zvezdice, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije. Konferenci­ja se održava u okviru šestomeseč­nog predsedava­nja Republike Austrije Savetu Evropske unije.

Srpska delegacija je nakon obaveštenj­a o listi učesnika, zahtevala da predstavni­ci Prištine budu predstavlj­eni u skladu sa Sporazumom o predstavlj­anju, a iste stavove imala je i delegacija Španije. Kako Austrijanc­i nisu želeli da uvaže zahtev dvaju delegacija, Srbi i Španci su napustili zasedanje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia