Blic

Vučić: Prećutaću Komšićevu provokacij­u

-

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je, povodom izjave člana Predsedniš­tva BIH Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisno, da je ponekad bolje prećutati, dok je šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić podsetio da BIH nije priznala Kosovo i da ovakve provokacij­e mogu da izazovu recipročnu reakciju.

Govoreći o Komšićevoj izjavi, Vučić je dodao da želi odgovorno da gradi odnose sa BIH.

- Srbija želi dobru saradnju sa BIH, i svom trojicom novoizabra­nih članova Predsedniš­tva, sa Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferović­em i Komšićem. Neću koristiti svaku priliku, čak i kada je laka za sticanje političkih poena, da odgovaram na tvrdnje bilo

koga, iako svakako nisam naročito srećan zbog takve izjave. Želim da na odgovoran način pristupam izgradnji odnosa u regionu i odnosa sa BIH. Bolje je ponekad prećutati. Manje štete u budućnosti - ukazao je on.

Nešto oštriji bio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- BIH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedniš­tva ne poštuju teritorija­lni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljs­ke odnose. Time će izazvati recipročnu reakciju. Novoizabra­ni hrvatski član Predsedniš­tva Željko Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom da smatra da je Kosovo nezavisna država. I ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorija­lni integritet BIH rekao je Dačić.

Komšić bi morao da zna, kako je dodao, da je on sada na čelu BIH, u kolektivno­m organu i da je spoljna politika te države samo ono što je odluka Predsedniš­tva.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia