Blic

Veće kazne i obaveze za turističke agencije

NOVI PREDLOG ZAKONA O TURIZMU ŠTITI PUTNIKE

- Suzana Lakić

Turističke agencije ubuduće će morati da izdaju garancije putovanja kojima će svakom putniku u slučaju otkazivanj­a aranžmana garantovat­i povrat novca u roku od 15 dana, ali i još mnogo toga.

Ovo je predviđeno novim predlogom zakona o turizmu, u koji je „Blic“imao uvid, a koji se u najvećem delu bavi zaštitom putnika, obavezama turistički­h agencija i kaznama za propuste u njihovom radu. Te kazne ukupno mogu da iznose i milion dinara.

- Većina putnika koji su ove godine nastradali zbog neodgovorn­osti agencija bili su obeštećeni i po nekoliko meseci nakon uplate aranžmana. Vlasnici agencija mogli su i da, po oduzimanju licenece na maksimalno tri godine, ponovo osnuju agenciju pod svojim imenom. Novim zakonskim propisima koje je usvojila Vlada i koji će uskoro da se nađu pred parlamento­m ovo će biti onemogućen­o - kaže izvor „Blica“.

Kako se navodi u predlogu zakona, agencije će svakom putniku morati da daju garanciju putovanja sa uputstvima kako da je aktiviraju. U suprotnom, agencija će biti kažnjena sa pola miliona dinara. Ovim dokumentom se, pored vraćanja novca u roku od 15 dana, putnicima obezbeđuju i troškovi nužnog smeštaja,

Najavljeno je i da putnici aranžman više neće moći da plaćaju subagentim­a već samo direktno organizato­rima putovanja

ishrane i povratka, kao i sva nastala nužna potraživan­ja. U slučaju da agencija ne vrati novac u predviđeno­m roku ili ne obešteti putnika na predviđen način, zakonom je za agenciju i vlasnika predviđena kazna od 250.000 do 920.000 dinara.

Ministar turizma Rasim Ljajić najavio je ranije da će biti uvedene crne i bele liste turistički­h agencija.

To bi značilo da će putnici na sajtu Ministarst­va moći da vide koju vrstu licence agencija ima, da li je bilo ranije primedbi turista na njen rad, da li su podnošene prijave... Kako je najavljeno, biće zabranjena mogućnost da putnici aranžman uplaćuju subagentim­a i uplata će biti moguća samo direktno organizato­rima putovanja.

 ??  ?? agencije će putnicima morati da daju garancije
agencije će putnicima morati da daju garancije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia