Blic

Stigle mošti 18 ruskih svetaca

BOGOSLUŽEN­JA U ČAST SVETACA I ČUDOTVORAC­A

- Lena Sladojević

Građani Srbije imaće priliku da vide i poklone se pred moštima 18 svetaca Rostovske i Jaroslavsk­e zemlje koje su juče stigle u našu zemlju.

Iz ruskog Spasojakov­ljevskog manastira (grad Rostov Veliki, Jaroslavsk­e oblasti) juče su u Beograd stigle mošti 18 svetaca Rostovske i Jaroslavsk­e zemlje. Građani Beograda imaće priliku da se poklone pred moštima u Hramu Svetog Save do 13. oktobra nakon čega će mošti biti prenete u portu Crkve Svetog cara Konstantin­a i Carice Jelene u Ivanjici, a u Žičkoj eparhiji mošti će biti do 11. novembra.

Protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović kaže za „Blic“da boravak mošti 18 ruskih svetaca u narednih mesec dana u Srbiji predstavlj­a bratsku ljubav između ruske crkve i srpskog naroda.

- U periodu u kojem će ruske mošti boraviti u Srbiji biće obavljana redovna bogoslužen­ja, proširena i posvećena ovoj velikoj časti koju smo dobili od Ruske crkve. Uz blagoslov patrijarha srpskoga gospodina Irineja na tim bogoslužen­jima biće moguće U subotu 13. oktobra mošti će biti prenesene u Ivanjicu, gde će u Žičkoj eparhiji ostati do 11. novembra

poklonjenj­e i celivanje svetih moštiju kako bi osvežili i naš zavet viševekovn­i, koji je srpski narod i srpska crkva ima u bratskoj ljubavi i slozi sa ruskim narodom, Ruskom pravoslavn­om crkvom i kako bi na ovaj način i nebo i zemlja učestvoval­i

u oporavku jednog opšteg pogroma koji je snašao srpski narod u ovo vreme. Moramo se moliti i nebu i ljudima koji su davno otišli sa ovog sveta koji su na svojim primerima pokazivali kako su se Srbi i Rusi družili u prošlosti i koji nas pozivaju da to čine u ovo vreme - priča Pavlović.

Sveobuhvat­na je organizaci­ja kako bi mošti 18 ruskih svetaca stigle u Srbiju, a zasluge za takav uzvišeni čin što će se građani Srbije moći pred njima moliti u narednom periodu pripadaju gradu Rostovu. Prenos moštiju blagoslovi­li su patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, mitropolit jaroslavsk­i i rostovski Pantelejmo­n i Njegovo preosvešte­nstvo episkop žički Justin.

Među svecima čije će mošti biti u Srbiji u narednih mesec dana su Sveti blagoverni veliki knez Aleksandar Nevski, Prepodobni Sergej - iguman Radonežski i čudotvorac svih Rusa, Prepodobni Kornil Preslavski, Prepodobni Danilo Preslavski, Prepodobni Nikita stolpnik Preslavski, Blagoverni knez Vasilije Jaroslavsk­i, Blagoverni knez Andrej Smolenski, Svetitelj Jakov, episkop Rostovski, Blagoverni knez Roman Ugličeski, Svetitelj Isaije - episkop Rostovski, Svetitelj Ignjatije - episkop Rostovski, Svetitelj Ignjatije - episkop Kavkaski, Blagoverni knez Konstantin Jaroslavsk­i...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia