Blic

Od kog i na Hilandaru prave brojanice

-

Uz današnje izdanje “Blica” svi čitaoci su na poklon dobili seme Bogorodiči­ne suze, svete biljke od koje se prave brojanice.

Potrebno je da seme koje je osveštano zasadite bilo u saksiju ili u bašti a iz njega će nići biljka koja pomalo liči na travu. Njeni plodovi deluju kao da su porcelansk­i i u obliku su suze sivkastih i bisernih boja, a kada sazru, biće ih između 30 i 50. Možete ih ubrati i napraviti brojanicu ili neki nakit po sopstvenoj želji.

Plodove Bogorodiči­ne suze koriste i dan-danas monasi sa Hilandara i od njih prave svoje brojanice. Takođe, brojanice od ove biljke se mogu pronaći i u manastiru Vavedenje u Beogradu, a sada je i sami možete uzgajati.

Razlog zašto vernici baš od ove biljke prave brojanice leži u predanjima o tome kako je ovo sveto rastinje nastalo. Prema jednoj priči, od suza Bogorodice koje su padale na zemlju pored Hristovog raspeća iznikla je biljka sva u cvastima rumenih suznih cvetića. Prema drugom predanju, bio je jednom davno monah koji je tugovao što sam nije umeo da isplete brojanicu. Tada mu se ukazala Bogorodica i pitala ga: „Zašto tuguješ, čedo?”. A on uzvrati: “Ne mogu da naučim da pletem brojanice”. Onda mu je ona poklonila semenku biljke i rekla: „Uzmi ove suze moje i uzgajaj ih na rukodelj, te pravi brojanice za molitvu govoreći: Gospode Isuse Hriste, pomiluj me i Presveta Bogorodice, spasi nas”.

Sada i vi možete napraviti sopstvenu brojanicu od Bogorodiči­nih suza, a sve od jednog semena koje vam „Blic” danas poklanja.

 ??  ?? veruje se da je biljka nastala od bogorodiči­nih suza pred prizorom razapetog hrista od plodova se prave brojanice
veruje se da je biljka nastala od bogorodiči­nih suza pred prizorom razapetog hrista od plodova se prave brojanice
 ??  ?? od jedne semenke bogorodiči­ne suze izniknuće biljka koja daje od "# do $# plodova
od jedne semenke bogorodiči­ne suze izniknuće biljka koja daje od "# do $# plodova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia