Blic

EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu

ISTRAŽIVAČ LONDONSKE ŠKOLE ZA „BLIC“O STAVOVIMA BRISELA O RAZGRANIČE­NJU

- Lana gedošević

Postoji spremnost da ideja o razgraniče­nju između Kosova i Srbije ostane na stolu iako se malom broju zvaničnika to na prvu loptu dopalo, kaže za „Blic“Džejms Ker-lindzi, profesor Londonske škole ekonomije i politike.

Ker-lindzi na ovaj način tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopol­itički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- Mislim da EU prihvata dve ključne stvari. Prvo, da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizov­ati. I što se pre to desi, biće bolje za obe strane. Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaj­u određeni uslovi. Svaki dogovor moraće da bude u skladu sa međunarodn­im pravom i ne sme da izaziva regionalnu nestabilno­st objašnjava Ker-lindzi.

Ovaj stručnjak za Zapadni Balkan ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

- Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorija­lnog sporazuma najlogični­je rešenje za pitanje Kosova. Raspravlja­o sam o tome i pre deset godina, kada je bilo reči o statusu Kosova. Međutim, važno je shvatiti da ova opcija uzrokuje mnogo nervoze na raznim stranama. Mnogi veruju da bi to moglo imati opasne implikacij­e za širi region, posebno za Bosnu i Makedoniju. Ove brige se ne mogu zanemariti - priča Lindzi za „Blic“.

Međutim, kaže, postoji i širok spektar najrazliči­tijih koraka koji se mogu preduzeti kako bi se smanjili takvi problemi, kao što su političke deklaracij­e Srbije i Kosova, rezolucije UN-A, jačanje mira...

Podsetimo, kako je „Blic“pisao pre nekoliko dana, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister zatražio je od nemačke kancelarke Angele Merkel da prihvati rešenje za kosovski problem koje Srbija bude predložila. Iako bi se očekivalo da Angela Merkel kao neko ko sa Srbijom i predsednik­om Aleksandro­m Vučićem ima dobre odnose, prva podrži priču o razgraniče­nju ili o dogovoru dve strane, to se nije dogodilo. Blagi zaokret Brisela u vezi sa pregovorim­a o budućnosti Kosova prvi put se mogao nazreti tokom avgusta, kada je evropski komesar Johanes Han izjavio „da bi Brisel trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišn­ji problem Kosova“. Nekako u isto vreme i Sjedinjene Američke Države napravile su zaokret i relaksiral­e stav po pitanju Kosova. Posle svega je jasno

Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorija­lnog sporazuma najlogični­je rešenje za pitanje Kosova

da se stav sveta prema problemu Kosova menja. Rusija i Kina oduvek su na strani Srbije, Amerikanci popuštaju. Na istom tragu očigledno je i briselska administra­cija, koja nosi odgovornos­t za neuspeh dijaloga Beograda i Prištine i za to što Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i ostali iz Prištine skoro dve hiljade dana nisu ništa uradili na uspostavlj­anju Zajednice srpskih opština, na šta su se obavezali Briselskim sporazumom.

Ostaju još samo zvanični Berlin i Pariz, a tu ne postoji problem u bilateraln­im odnosima Nemačke i Francuske sa Srbijom, već strah koliko bi eventualni zaokret mogao da košta kancelarku Angelu Merkel i predsednik­a Emanuela Makrona na unutrašnje­m političkom planu.

DŽEJMS KER-LINDZI, PROFESOR LONDONSKE ŠKOLE EKONOMIJE I POLITIKE

STRUČNJAK ZA ZAPADNI BALKAN ISTIČE DA JE VELIKO PITANJE DA LI SU OBE STRANE SPOSOBNE ZA DOGOVOR

 ??  ?? svaki dogovor moraće da bude u skladu sa međunarodn­im pravom
svaki dogovor moraće da bude u skladu sa međunarodn­im pravom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia