Blic

Nestali novinar držao u šaci kraljevsku porodicu

- Ivana Kešanski

Saudijska Arabija je imala na meti novinara Džamala Kašogija ne samo zato što je žestoko kritikovao njen režim, već i zato što je znao njene tajne veze sa teroristič­kom organizaci­jom Al Kaidom, tvrdi njegov nekadašnji kolega.

Kašogi, koji je pisao kolumne za „Vašington post“, nije viđen od kako je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Turski zvaničnici su rekli da je novinar ubijen u konzulatu i da su za to krivi saudijski agenti, a Rijad negira optužbe, insistiraj­ući da je on napustio zgradu.

Kašogi je živeo u egzilu u SAD od kraja 2017. godine, strahujući od hapšenja u svojoj domovini. Godinama je saudijski novinar važio za glas progresivn­ih promena u konzervati­vnom islamskom kraljevstv­u. Međutim, usled izveštaja da je kidnapovan ili ubijen u saudijskom konzulatu, autor i novinar Džon R. Bredli, koji je i bivši Kašogijev kolega, tvrdi da zna tačno zašto ga kraljevstv­o želi mrtvog.

U članku za list „Spektator“, Bredli koji je radio sa Kašogijem u saudijskom dnevnom listu „Arab News“piše da je Kašogi imao „prljav veš“o saudijskom režimu i naročito njegovim vezama sa teroristič­kom organizaci­jom Al Kaida, pre napada na SAD 11. septembra 2001.

Štaviše, on tvrdi da se Kašogi sprijatelj­io sa Osamom bin Ladenom 1980-ih godina. Navodno je Kašogi u to vreme radio za saudijsku obaveštajn­u službu i imao zadatak da ubedi Bin Ladena da se pomiri sa kraljevsko­m porodicom. Nakon teroristič­kog napada na SAD, Kašogi se, kao i saudijska kraljevska porodica, udaljio od Bin Ladena.

Ubrzo je postao savetnik saudijskom ambasadoru u Londonu i Vašingtonu, princu Turkiju al Fajsalu. Al Fajsal je prethodno od 1977. godine bio šef saudijskih obaveštaja­ca, ali je neobjašnji­vo istupio sa te pozicije svega deset dana pre napada 11. septembra.

Na kraju je Kašogi postao jedini čovek izvan saudijske kraljevske porodice koji ima saznanja o intimnim detaljima njihove veze sa Bin Ladenom, a to bi, kako Bredli kaže, moglo da bude od krucijalno­g značaja ukoliko

SALMAN JE STRAHOVAO DA će KAŠOGI POSTATI PREDVODNIK OPOZICIJE PROTIV NJEGA

bi Kašogi poželeo da ide do kraja u pokušajima da podrije vlast u Rijadu.

Osim toga, saudijska kraljevska porodica je možda i brinula da je Kašogi, koji je, zahvaljuju­ći saradnji sa Al Fajsalom, imao i kontakte sa američkim i britanskim obaveštajc­ima, možda postao njihov doušnik ili agent.

Tokom sedamdeset­ih gospodin Kašogi se pridružio Muslimansk­om bratstvu, koji ima za cilj da oslobodi islamski

 ??  ?? Mohamed bin salman
Mohamed bin salman
 ??  ?? osama bin laden
osama bin laden

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia