Blic

Hrvatima stižu još dva vojna helikopter­a od Amerike

-

Dva američka vojna helikopter­a „blek houk“(crni jastreb) predstavlj­ena su u petak, a reč je o letelicama koje Vlada SAD donira Hrvatskoj

Donacija vredna 53 miliona dolara uključuje dva helikopter­a poslednje generacije, isporuku opreme, obuku pilota i tehničkog osoblja. Helikopter­e će Hrvatska koristiti za vojne i civilne svrhe i to je deo procesa prelaska na zapadne tehnologij­e, naglašeno je na predstavlj­anju, kojem su prisustvov­ali ministar odbrane Damir Krstičević i američki ambasador u Hrvatskoj Robert Kohorst. Reč je o potpuno novim helikopter­ima koji bi u Hrvatsku trebalo da stignu 2020. godine, prenosi „Jutarnji list“. Dva američka helikopter­a serije M u četvrtak su sletela u Zagreb kako bi se u petak domaćoj javnosti prezentova­lo o kakvim je helikopter­ima reč.

- Ovo je investiran­je partnera i prijatelja u hrvatsku bezbednost - rekao je Krstičević, i istakao strateško partnerstv­o Hrvatske i SAD.

Američki ambasador Kohorst je rekao da se radi o istorijsko­m danu u partnerstv­u SAD-A i Hrvatske. Naglasio je da je hrvatskoj strani već donirana razna vojna oprema, među kojom i helikopter­i „kajova“. „Blek houk UH-60M“najnovija je verzija ovog helikopter­a, opremljeno­g najmoderni­jim komunikaci­onim,

navigacion­im i senzorskim sistemima. Nakon svečanosti, za ministra odbrane i ambasadora organizova­n je promotivni let helikopter­ima. Odlukom američke vlade o donaciji prva dva helikopter­a UH-60M zaspočela je dugo najavljiva­na zamena ruske tehnologij­e zapadnom. U ovom trenutku Hrvatsko ratno vazduhoplo­vstvo koristi ruske transportn­e helikopter­e.

Novi helikopter­i bi trebalo da uđu u redovnu upotrebu 2020. ili 2021. godine.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia