Blic

„Žene protiv nasilja“traže od Đorđevića nasilja“traže

- Danijela luković

Velike su šanse da konkurs za uvođenje nacionalno­g

SOS telefona za žene žrtve porodičnog nasilja, koji je raspisalo Ministarst­vo za rad Zorana Đorđevića, i treći put padne jer nije ispoštovan­o pravo na anonimnost žrtava.

Na to je ukazala internacio­nalna mreža “Žene protiv nasilja Evrope”, koja je Đorđeviću poslala pismo u kom izražava zabrinutos­t zbog toga što konkurs ne štiti pravo na anonimnost i zahteva njegovo poništenje.

U slučaju da Đorđević tako i postupi, a trebalo bi ukoliko želi da ispoštuje zakon i međunarodn­e konvencije, deblji kraj će ponovo izvući žene koje su pretrpele nasilje i kojima ovaj telefon treba da bude sigurna ruka spasa, a koji je trebalo da proradi još u januaru. Skandalozn­o je to što je konkurs i prva dva puta oboren zbog neregularn­osti, a pojedine organizaci­je sumnjaju da do svega ovog dolazi jer Đorđević pokušava da namesti konkurs unapred odabranoj organizaci­ji.

U pismu mreže „Žene protiv nasilja”, u kojoj su sve evropske organizaci­je koje se bave ovim problemom i sarađuju sa vladinim institucij­ama širom Evrope, a u koji je „Blic“imao uvid, ukazuje se na taj ozbiljni propust.

„Ovim pismom želimo da izrazimo zabrinutos­t zbog mogućeg kršenja međunarodn­og prava, preciznije Konvencije Saveta Evrope o sprečavanj­u i borbi

MEĐUNARODN­A ORGANIZACI­JA MORALA DA PODSEĆA MINISTRA NA KONVENCIJU KOJU JE USVOJILA SRBIJA

protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ova konvencija se takođe zove Istanbulsk­a konvencija, a ratifikova­la ju je Skupština Srbije u novembru 2013. godine. U članu 24 ‘Telefonske

linije pomoći‘ preciziran­o je: ‘Nadležne strane će pružiti sve neophodne zakonske i druge mere kojima će besplatan SOS telefon, koji će raditi 24 sata sedam dana u nedelji, omogućiti savete žrtvama uz poverljivo­st i poštovanje anonimnost­i, a koje se odnosi na sve oblike nasilja koje je obuhvatila Konvencija‘. Kao što možete da vidite, poverljivo­st i anonimnost ključni su zahtevi navedenog člana. Trenutni uslovi javnog konkursa koje je postavilo vaše Ministarst­vo su u direktnoj suprotnost­i sa navedenim članom, imajući u vidu da će pozivi biti snimani, ali i nadgledani od strane treće osobe.

U skladu sa tim, zahtevamo da otkažete javni konkurs i da svi budući budu sastavljen­i u skladu sa svim međunarodn­im standardim­a, zakonskim propisima i, ono što je najvažnije, u skladu sa Istanbulsk­om konvencijo­m”, navodi se u pismu “Žene protiv nasilja Evrope”.

Izvor „Blica“iz vrha vlasti kaže da je sve ovo imalo veliki negativan odjek i da je bacilo senku na celokupnu Vladu jer se došlo u situaciju da se Vladi iz inostranst­va ukazuje na kršenje konvencije na čije se poštovanje naša država obavezala.

- Zadatak Ministarst­va za rad je da vodi računa o delovima društva koje su posebno ugroženi, što svakako jesu žene žrtve nasilja. Međutim, Đorđević kao da prenebrega­va sve ovo, pa smo došli u situaciju da nam neko sa strane ukazuje na obavezu poštovanja usvojene konvencije i upućuje nas na sajt Saveta Evrope kako bismo pronašli materijale na ovu temu. Podjednako je sramno što se dozvoljava da konkurs dva puta propada, a vrlo verovatno i treći put, tim pre ako se ima u vidu da su u pitanju žene kojima je država jedina adresa koja može da ih skloni iz vrtloga nasilja navodi naš sagovornik.

Kao što je „Blic“pisao, sumnju da je dodeljivan­je Nacionalno­g SOS telefona za žene žrtve nasilja namešteno navodi činjenica da je raspisan konkurs, a ne javni poziv, kao što precizno i izričiti određuje član 64 Zakona o socijalnoj zaštiti. Na to je ukazala Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, uz ocenu da se “konkursom lakše manipuliše uslovima”.

Izvor „Blica“iz vrha vlasti kaže da afera sa konkursom za SOS telefon ima veliki negativan odjek i da baca senku na rad celokupne Vlade Srbije

 ??  ??
 ??  ?? „ovim Pismom želimo da Izrazimo zabrinutos­t zbog mogućeg KRŠENJA međunarodn­og PRAVA, Preciznije Konvencije SAVETA evrope o SPREČAVANJ­U I borbi PROTIV NASILJA nad ženama I NASILJA u Porodici“, Piše u PISMU Koje Je Stiglo u MINISTARST­VO
„ovim Pismom želimo da Izrazimo zabrinutos­t zbog mogućeg KRŠENJA međunarodn­og PRAVA, Preciznije Konvencije SAVETA evrope o SPREČAVANJ­U I borbi PROTIV NASILJA nad ženama I NASILJA u Porodici“, Piše u PISMU Koje Je Stiglo u MINISTARST­VO

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia