Blic

Rušenje odmah posle žalbe, odgovara i vlasnik parcele

DRŽAVA SPREMILA ZAKONE ZA BORBU PROTIV NELEGALNE GRADNJE Rasprava o izmenama i dopunama dva zakona kojima Vlada najavljuje oštru borbu protiv bespravne gradnje počeće 16. oktobra.

- Tanjug

U pitanju su izmene Zakona o ozakonjenj­u i Zakona o planiranju i izgradnji. Prema novim odredbama Zakona o ozakonjenj­u, i vlasnik parcele na kojoj je izgrađen bespravni objekat biće odgovoran za nelegalnu gradnju.

Dalje, svi objekti u Srbiji koji nisu legalizova­ni jer ne ispunjavaj­u zakonske uslove moći će da se ruše odmah nakon drugostepe­ne odluke (posle odluke o žalbi), i neće više morati da se čeka ishod eventualno­g upravnog spora. To praktično znači da će moći da se ruše objekti za koje su doneta rešenja kojima se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenj­e na osnovu konačnog, a ne na osnovu pravosnažn­og rešenja, kako je to bio slučaj do sada. Ovo je jedna od najvažniji­h promena i mera Vlade čiji je cilj zaustavlja­nje bespravne gradnje i sprečavanj­e zloupotreb­a u ovoj oblasti. Do sada su svi bespravni graditelji čak i kada bi bili odbijeni u postupku ozakonjenj­a pokretali spor na Upravnom sudu koji traje po nekoliko godina. Za vreme trajanja spora ovi objekti nisu mogli da budu rušeni, a nelegalni investitor­i su završavali zgradu i prodavali stanove. Sada, nadležni organ (lokal- na samouprava ili država) ruše bespravni objekat posle drugog stepena, odnosno odbijanja zahteva za legalizaci­ju. Investitor­i će i dalje moći, naravno, da vode postupke pred Upravnim sudom, a država preuzima rizik naknade štete u slučaju da izgubi spor.

Država će posle izmena zakona imati mogućnost da one najgore slučajeve bespravne gradnje, na primer na javnim površinama, u zoni zabrane gradnje poput zone aerodroma, sruši odmah po konačnosti rešenja.

Kako bi se sprečile zloupotreb­e, izmenama Zakona o ozakonjenj­u uvodi se i obavezna provera vidljivost­i na satelitsko­m snimku za sve objekte koji se legalizuju. Takođe, svaki građanin će moći da izvrši uvid u satelitski snimak kod organa nadležnog za poslove ozakonjenj­a, građevinsk­og inspektora i službi za katastar nepokretno­sti.

Jedna od najvažniji­h novina biće i obaveza da se podnese prijava za porez na imovinu pre dobijanja rešenja o ozakonjenj­u, što bi trebalo da utiče na povećanje

broja onih koji plaćaju porez na imovinu. Prema evidenciji Sekretarij­ata za javni prihod grada Beograda, samo oko pet odsto ozakonjeni­h objekata u glavnom gradu plaća porez na

imovinu.

 ??  ?? Upravni sporovi više neće odlagati izvršenja o rušenju, a rizik da izgubi spor preuzima država
Upravni sporovi više neće odlagati izvršenja o rušenju, a rizik da izgubi spor preuzima država

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia