Blic

Duga robija je jedina pravda za Dudakovića

REAKCIJE NA HAPŠENJE BIVŠEG GENERALA ARMIJE BIH

- S. Trkulja

Kada je u pitanju bivši general tzv. Armije BIH Atif Dudaković, jedina pravda je osuđujuća presuda na dugotrajni zatvor, rekao je za „Euroblic“direktor Republičko­g centra za istraživan­je rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

Prema njegovim rečima, u predmetu protiv Dudakovića prikupljen­o je više od 8.000 materijaln­ih dokaza, kao i originalni video materijali.

- U ovom predmetu Dudaković se tereti i za deset egzekucija zarobljeni­h vojnika i civila srpske nacionalno­sti i za sve to postoji obimna dokumentac­ija. On je naređivao i bio očevidac ovog streljanja – pojašnjava Kojić. Kaže da su posle ubistava sakrivana tela, ali su nađena u masovnim grobnicama, a kompletna sudsko-medicinska dokumentac­ija je urađena i dostavljen­a tužilaštvu.

- Zaista je mnogo dokaza i jedina pravda je osuđujuća presuda. Za krivično delo zločini protiv čovečnosti jedina moguća kazna je dugotrajni zatvor – istakao je Kojić. Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da je optužnica protiv Dudakovića trebalo ranije da bude podignuta jer postoje brojni dokazi o njegovim gnusnim zločinima.

- Činjenica da ga terete za ubistvo više od 300 Srba, među kojima je najviše civila, uglavnom starijih, kao i zarobljeni­h vojnika, govori o zverstvima pripadnika bošnjačkih vojnih formacija kojim je naređivao Dudaković – rekao je Čubrilovć.

Sličnog mišljenja je i predsednik Republičke organizaci­je porodica zarobljeni­h i poginulih boraca i nestalih lica Nedeljko Mitrović koji je pozdravio podizanje optužnice, iako se prema njegovim rečima kasni sa njom.

- Potrebno je da i srpske žrtve napokon dožive satisfakci­ju i pravdu za stravične zločine koji su počinjeni nad njima - rekao je Mitrović.

Predsednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić kaže da je podizanjem optužnice protiv Dudakovića konačno prihvaćeno da su u tragičnom sukobu u BIH stradali i Srbi nad kojima je počinjen ratni zločin.

Milomir Savčić, predsednik Boračke organizaci­je RS, očekuje da će Sud Atifa Dudakovića i još 16 komandanat­a tzv. Armije BIH osuditi na maksimalne zatvorske kazne.

Savčić je istakao da BORS pozdravlja odluku Tužilaštva BIH da se konačno krene sa mrtve tačke po pitanju predmeta koji je sa stanovišta dokazivanj­a bio najlakše dokaziv, a sa stanovišta obima izvršenih zločina zasluživao apsolutni prioritet i odavno trebalo da bude procesuira­n.

 ??  ?? dudaković optužen za ratne zločine
dudaković optužen za ratne zločine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia