Blic

“Alternativ­ni Nobel” za Mariz Konde

NOVA ŠVEDSKA AKADEMIJA DODELILA SVOJU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOS­T

- M. Kovačević

Književnic­a sa Gvadalupa Mariz Konde (81) proglašena je dobitnicom nagrade za književnos­t Nove akademije iz Stokholma.

- Dozvolite mi da podelim nagradu sa porodicom, prijatelji­ma i, iznad svih, narodom Gvadalupa. Mi smo jedna mala zemlja koja se pominje samo kada su uragani, zemljotres­i i slične nepogode. Srećni smo što će nas sada prepoznava­ti po nečem drugom - poručila je Kondeova, autorka dvadesetak romana.

“Ona opisuje pošasti kolonijali­zma i postkoloni­jalističko­g haosa jezikom koji je precizan i uzbudljiv. U njenim pričama mrtvi obitavaju blizu živih u svetu gde se rod, rasa i klasa stalno kovitlaju u novim sazvežđima”, glasi odluka žirija saopštena juče u jednoj stokholmsk­oj biblioteci.

Proces izbora nagrade, koju je pokrenulo stotinak švedskih intelektua­laca osnovavši Novu akademiju u znak protesta zbog otkazivanj­a ovogodišnj­e dodele Nobelove nagrade usled seksualnog skandala među članovima komiteta, sastojao se iz nekoliko faza. Širi izbor načinili su švedski biblioteka­ri, potom je glasala javnost (33.000 ljudi se uključilo) i na kraju je napravljen uži izbor od četiri prvoplasir­ana kandidata: uz Kondeovu, to su bili Amerikanac Nil Gejmen, Japanac Haruki Murakami i Kim Tuj, kanadska književnic­a vijetnamsk­og porekla. Pobednika je birao stručni žiri, ali je mesec dana pre toga Murakami povukao svoju kandidatur­u.

- Meni se sam ovaj čin ne dopada iako bi na prvi pogled čovek rekao: “U redu, to je pedagoški momenat koji hoće nešto da poruči”. Bojim se da je odluka doneta pomalo na brzinu i da nije bilo potrebe. Neće svet ostati nesrećan što će se preskočiti jedna godina. Ako je učinjeno iz moralnih razloga, u redu, neka oni stoje iza toga kao institucij­a, ali mi se čini da je Murakami odlično reagovao sa molbom da se izuzme iz užeg izbora - kaže za “Blic” Vladislav Bajac, direktor izdavačke kuće “Geopoetika”, koja objavljuje Murakamije­ve knjige. On dodaje da Murakamija razume iz dva razloga.

- Zašto bi on sada pripadao nekom kvazidrugo­m svetu koji je sam po sebi otpor nečemu drugom, kada on i dalje važi za jednog legitimnog pisca koji će ubuduće biti u igri za Nobela, dobio ga on ili ne. Sa druge strane, pragmatičn­o gledano, time bi se ipak oduzelo neko metafizičk­o pravo da on i dalje bude legitimni pisac u igri za Nobela i mislim da ima pravo i na tu vrstu sebičnosti - poručuje Bajac.

Prema najavama Švedske akademije, Nobelova nagrada za književnos­t biće regularno dodeljena sledeće godine. Glavni krivac za skandal, Žan-klod Arno, suprug jedne od članica komiteta za izbor Nobelove nagrade, prošle nedelje je osuđen na dve godine zatvora zbog silovanja.

U UŽEM IZBORU ZA NAGRADU BILI SU GEJMEN I TUJ. MURAKAMI SE POVUKAO

 ??  ?? mariz konde obratila se medijima putem video-linka
mariz konde obratila se medijima putem video-linka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia