Blic

Biti u prvi u grupi, pa preko fajnal fora na EP

- P. Đukanović

„Orlovi” su se pobedom nad Crnom Gorom (2:0) ustalili na prvom mestu svoje grupe, a ukoliko ostanu na toj poziciji do kraja ove faze takmičenja, boriće se za plasman na šampionat kontinenta.

Mnogima je nepoznanic­a kako funkcioniš­e Liga nacija, pa se često čuju debate da li je ovo takmičenje besmisleno ili ne. Kontinuira­ni reprezenta­tivni fudbal, šansa da se istaknu novi igrači, prilika da selektori uigraju više različitih taktika, kao i šansa da se na lakši način dođe do Evropskog prvenstva, sve su to novine koje je donelo ovo takmičenje pod okriljem UEFA. Međutim, kako to utiče na Srbiju, i da li je našem timu lakše da na ovaj način dođe do kontinenta­lnog prvenstva?

Liga C, u kojoj je i tim ima četiri grupe. U prvoj su Škotska, Izrael i Albanija, u drugoj Finska, Mađarska, Grčka i Estonija, u trećoj Bugarska, Norveška, Kipar i Slovenija, a u četvrtoj - Srbija, Rumunija, Crna Gora i Litvanija. Sve selekcije koje grupnu fazu završe na prvom mestu idu u višu - Ligu B. Pored toga, dobijaju šansu i da izbore kartu za EP. Kako? Četiri najbolje ekipe u grupama Lige C se ukrštaju u polufinalu, potom finalu i pobednik tog finala ide na EP. Ukoliko izabranici Mladena Krstajića ostanu prvi u grupi, igraće polufinale sa jednim od timova koji su na čelu drugih grupa iste lige.

U našoj ligi trenutno su prvi Škotska (Grupa 1), Finska (Grupa 2), Bugarska (Grupa 3) i Srbija (Grupa 4). Dakle, ukoliko bi ostalo ovakvo stanje do kraja grupne faze, naša reprezenta­cija bi se sa ovim timovima borila za EP, a parovi se određuju po FIFA rang-listi, najbolje plasirani sa četvrtim, a treći protiv drugog. To je prednost i mnogo lakši put, pa makar se stanje u ostalim grupama promenilo, jer su reprezenta­cije sa kojima bi se eventualno sudarili u polufinalu i finalu najpribliž­nije kvalitetom našem timu, ako nisu i ispod njega.

„Orlovi“bi već jasniju poziciju u grupi mogli da dobiju sutra od 15 časova u Bukureštu, kada gostuju Rumuniji, koja je druga sa dva boda manje. Pobeda bi bila potvrda da Srbija grabi ka polufinalu cele Lige C i borbi za EP, ali i ka plasmanu u Ligu B.

 ??  ?? mladen krstajić, selektor „orlova“
mladen krstajić, selektor „orlova“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia