Blic

Zaplenjeno bogatstvo fudbalskoj mafiji

Pretresom stanova, lokala i sefova, sa računa osumnjičen­ih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića oduzeto više od milion evra.

- ekipa „Blica“

Belgijska javnost je na nogama zbog skandala u vezi sa nameštanje­m utakmica, u kojima je, prema tvrdnji istražnih organa, veliku ulogu imali i fudbalski menadžeri iz Srbije, Dejan Veljković, kome je juče produžen pritvor, kao i Uroš Janković.

Policija Veljkovića sumnjiči za tri nameštene utakmice. U velikoj borbi za

ispadanje u prvenstvu te zemlje, srpski menadžer je prema navodima optužnice vršio uticaj na fudbalske arbitre Delfereiru i Vertentena, kako bi sudili u korist Mehelena, smatraju nadležni organi u Belgiji. Uz Veljkovića, u operaciji “Čiste ruke” od strane belgijske policije koja pritvorene sumnjiči za nameštanje utakmica i pranje novca, priveden je, kao “glavna meta” menadžer iranskih korena, Mođi Bajat, ali i i hrvatski trener Briža, Ivan Leko. Uz njih i jedan od važnijih fudbalskih sudija, pomenuti Bart Vertenten.

Svima njima je u petak u zoru, u 05.30 po lokalnom vremenu, određeno produženje pritvora od istražnih sudija. Belgijski mediji javljaju i da je tokom pretrage više desetina objekata u toj zemlji, u sklopu akcije “Čiste ruke” oduzeto čak četiri miliona evra, što je novac za koji se smatra da je stečen nelegalnim radnjama, ali i veliki broj luksuznih satova, u koje su osumnjičen­i ulagali pare stečene od nameštaljk­i i tako „prali novac”.

A u Srbiji Tužilaštvo za organizova­ni kriminal, u saradnji sa Bezbednosn­o informativ­nom agencijom, Službom za borbu protiv organizova­nog kriminala, Jedinicom za finansijsk­e istrage i Upravom za sprečavanj­e pranja novca Republike Srbije je izvršilo pretrese stanova, lokala i sefova i pretragu po računima osumnjičen­ih fudbalskih menadžera Uroša Jankovića i Dejana Veljkovića i privremeno oduzela ukupno 1.275.625,14 evra, od čega je 539.250 evra u gotovini i 736.375,14 evra na deviznim računima osumnjičen­ih, a u odnosu na sedam luksuznih stanova i jednom lokalu koji se nalaze u Nišu i Beogradu su donete naredbe o zabrani raspolagan­ja obzirom da postoji sumnja da predstavlj­aju protivprav­nu imovinsku korist stečenu izvršenjem krivičnih dela pranje novca.

Sud je doneo odluku da se blokiraju svi računi Uroša Jankovića

 ??  ?? Policija je Privela osumnjičen­e za fudbalske Prevare Produžen Pritvor: menadžer dejan veljković
Policija je Privela osumnjičen­e za fudbalske Prevare Produžen Pritvor: menadžer dejan veljković
 ??  ?? Poslovni Partneri: uroš janković i mateja kežman
Poslovni Partneri: uroš janković i mateja kežman

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia