Blic

5

-

Ono što je veoma čudno u celoj ovoj priči je činjenica na koju potom ukazuje i britanska štampa koja se bavila celim slučajem.

Naime, nijedna francuska služba zadužena za praćenje nelegalnih kladioniča­rskih aktivnosti niti međunarodn­o regulatorn­o telo nisu primetili ni prijavili sumnjive uplate na pomenutu utakmicu, javlja “Gardijan”.

Zvanično, dakle, od jedinih institucij­a koje su nadležne za praćenje, prijavljiv­anje i pokretanje Kao bomba odjeknula je vest da je utakmica drugog kola Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Crvene zvezde (6:1) nameštena! Još veća bomba je ta da je “jedan visoki član uprave crveno-belih” pokušao da uplati pet miliona evra u kladionica­ma na trijumf Parižana od pet golova razlike! Francuski “Lekip” je ozbiljan medij i on je prvi plasirao ovu informacij­u. Međutim, i sam medij, kao i njihov izvor, dan posle navode da je utakmica sumnjiva, a da se pozivaju na „kredibilno­g doušnika” koji je u UEFA prijavio da su srpski i francuski prvak odigrali meč za zaradu novca na kladionici. Ključno pitanje celog skandala je - ko je taj doušnik? Ko je taj na osnovu čijeg kredibilit­eta reaguju UEFA i francuska policija, a na osnovu kojeg renomirani “Lekip” piše?

Nije mala stvar dovoditi u pitanje ugled klubova poput Pari Sen Žermena i Crvene zvezde, svakako dva velika imena evropskog fudbala. Takve tvrdnje može da iznosi samo neko ko je visoko pozicionir­an u fudbalskim hijerarhij­ama.

Kome to UEFA veruje toliko, da nije sam umešan, a da sve to može da zna? Obično su doušnici ti koji su uhvaćeni u kriminalni­m aktivnosti­ma. Na kraju, i jedan i drugi klub iz svega mogu da profitiraj­u, ako se navodi pokažu kao netačni, i na sudu dobiju novčanu odštetu. Mada, ljaga je bačena i uvek će negde ostati zapisano da su, kako Francuzi to pišu, PSŽ i Crvena zvezda 3. oktobra odigrali sumnjiv meč.

Nikako ne smemo zaboraviti da u UEFA sede dva naša čoveka - Zoran Laković i Dejan Stanković, koji su tamo visoko pozicionir­ani i koji bi morali da znaju sve o navodno nameštenom rezultatu iz Pariza. procesuira­nja osoba koje se bave nameštanje­m rezultata u sportskim duelima zarad nelegalne kladioniča­rske dobiti - niti je šta problemati­čno primećeno na meču između PSŽ-A i Zvezde niti je šta prijavljen­o.

Oba kluba su oštro osudila miliona evra pokušao je, navodno, da na kladionici uplati neimenovan­i visoki funkcioner uprave Zvezde

pisanje francuskog lista, koji bi, u slučaju da nema dokaze za svoje tvrdnje, mogao da bude papreno kažnjen u eventualni­m sudskim postupcima.

Na njih, a u ime traženja odštete za rušenje ugleda, imaju pravo i Crvena zvezda i Pari Sen Žermen, ali i pojedinačn­o fudbaleri beogradski­h crveno-belih, koji su, istina samo grupno, bez pominjanja imena, navedeni kao neko ko je bio spreman/ učestvovao u navodnom nameštanju tačnog ishoda meča na “Parku prinčeva”. Ipak, to će biti moguće tek kada se istraga UEFA i francuske policije zvanično okonča. n

 ??  ?? “Sporni duel“u parizu: Mbape i rodić
“Sporni duel“u parizu: Mbape i rodić
 ??  ?? Sumnjivo: Jučerašnja naslovna Strana „lekipa“
Sumnjivo: Jučerašnja naslovna Strana „lekipa“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia