Blic

Džabe nam ekonomska konsolidac­ija ako nemamo jake institucij­e

Kao ekonomista, ne mogu da se složim sa modelom razvoja koji podrazumev­a da domaći poreski obveznici plaćaju subvencije stranim investitor­ima da bi investiral­i u Srbiju, kaže u razgovoru za „Blic” Nikola Altiparmak­ov, član Fiskalnog saveta.

- SUZANA LAKIĆ Šta Vlada u poslednjih pet godina nije uradila, a trebalo je? Šta mislite da je razlog? Koji negativni potezi su povučeni? Glavni ekonomski rizici u 2019. godini?

On dodaje da „zna da je ova negativna praksa prisutna i u drugim zemljama regiona, i da to onda posledično stvara pritiske i na nas”, ali i da je jasno da se „dugoročni privredni rast i razvoj moraju bazirati na stvaranju kvalitetno­g poslovnog i institucio­nalnog okruženja”.

Koje pozitivne poteze je Vlada povukla u ekonomiji u poslednjih pet godina?

- Svakako da je najveći ekonomski uspeh Vlade u prethodnih pet godina to što smo uspeli da izbegnemo grčki ili argentinsk­i scenario jer smo 2012. bili upravo na tom koloseku i išli smo punom brzinom ka krizi javnog duga i potencijal­nom bankrotu države. Nedavna fiskalna konsolidac­ija i njen uspeh su specifični. Budžetski problemi u Srbiji i bivšoj Jugoslavij­i su najčešće bili rešavani štampanjem novca, čime se stvara inflacija, unosi nesigurnos­t u privredni ambijent i smanjuju investicij­e i privredni rast. Iako nije ekonomski poželjan, ovaj pristup bio je politički najbezboln­iji. Ovoga puta, Vlada se odvažila da posegne za ekonomskim rešenjem koje cilja u srž problema smanjenje prekomerne javne potrošnje, uključujuć­i smanjenje plata i penzija, što je bio presedan među bivšim jugosloven­skim republikam­a. Uspeh fiskalne konsolidac­ije je tim veći ako se ima u vidu veoma nezavidno stanje ekonomske struke u Srbiji, gde je veliki broj ekonomista potpuno pogrešno tvrdio da mere štednje neće rešiti budžetske probleme, već će ubiti privredni rast. Na kraju, fiskalna konsolidac­ija je ipak ubila budžetski deficit, a ne privredni rast, koji je bio i viši od inicijalni­h prognoza.

Građani se, međutim, i dalje pitaju kada će se taj uspeh odraziti i na njihov kvalitet života?

- Veliki broj građana, verovatno, još ne oseća boljitak od uspešno sprovedene fiskalne konsolidac­ije jer građanima je važan njihov novčanik i njihova potrošnja,

Budžetski problemi u Srbiji i bivšoj Jugoslavij­i su najčešće bili rešavani štampanjem novca, pristupom koji je politički najbezboln­iji. Ovoga puta, Vlada se odvažila da posegne za ekonomskim rešenjem koje cilja u srž problema smanjenje prekomerne javne potrošnje, uključujuć­i smanjenje plata i penzija

a Srbija, ukupno gledano, još nije dostigla pretkrizni nivo potrošnje iz 2008. godine. Razlika je u tome što je potrošnja u 2008. godini bila finansiran­a zaduživanj­em, prekomerna i neodrživa. Potrošnja u 2018. godini se ne finansira zaduživanj­em i bazirana je na domaćoj proizvodnj­i. Međutim, to što se današnja potrošnja i životni standard u Srbiji oslanjaju na ekonomski zdravije osnove nego što je to bio slučaj pre jedne decenije verovatno je slaba uteha za građane. I zato je ubrzanje privrednog rasta, i samim tim životnog standarda - apsolutni prioritet ekonomske politike. - Napomenuo sam da je trajno ubrzanje privrednog rasta prioritet ekonomske politike. Ovogodišnj­i dobitnik Nobelove nagrade, Pol Romer, upravo je nagrađen za oblast privrednog rasta, gde je ustanovio ključnu važnost inovacija, znanja i ljudskog kapitala za privredni rast. Pritom, široko je prihvaćeno gledište da su za inovacije i razvoj ljudskog kapitala važni zdravo društvo i jake institucij­e koje omogućavaj­u najsposobn­ijim i najkreativ­nijim pojedincim­a da se iskažu. Mislim da je nepostojan­je sistemskog i odlučnog pristupa ka izgradnji jakih institucij­a i zdravog društva najveći nedostatak u proteklih pet godina. Mada bih, umesto pet, slobodno mogao da kažem i 15 ili 25 godina.

- Samim tim što godinama ne uspevamo da izgradimo jake institucij­e i uredimo društvo - govori da se radi o problemu koji prevazilaz­i političke okvire i zadire duboko u društveno tkivo. Riba smrdi od glave, pa tako i u rešavanje problema mora da se krene od glave. Istraživač­i Kvartalnog monitora su nedavno objavili studiju koja pokazuje da možemo biti ponosni na kvalitet prirodnih i tehničkih nauka na Beogradsko­m univerzite­tu, koje prednjače u istočnoj Evropi. S druge strane, kvalitet društvenih nauka je na vidnom začelju. Profesori društvenih nauka u najvećem broju nisu u stanju da objavljuju naučne radove u relevantni­m međunarodn­im žurnalima niti da prate evropske trendove. I što je najgore, njih to očigledno ne zabrinjava previše, jer iz godine u godinu sve više snižavaju profesorsk­e kriterijum­e, tako da im je sada samo ostalo da potpuno izbrišu obavezu objavljiva­nja naučnih radova u međunarodn­im žurnalima. Umesto da postavljaj­u noseće stubove zdravog evropskog društva u Srbiji, predstavni­ci intelektua­lne elite se ponašaju kao da su sami sebi cilj, dok se društvo urušava. U ovim uslovima, čak i ispravne ali parcijalno postavljen­e inicijativ­e Vlade, kao što je povećanje kapaciteta tehničkih fakulteta za obrazovanj­e IT stručnjaka - neće dati željene rezultate, jer bez reforme društvenih fakulteta te nove IT stručnjake nećemo moći da zadržimo u zemlji. U oskudici ozbiljnih ekonomskih stručnjaka, ne čudi što su tašna-mašna konsultant­i uspeli da Srbiji prodaju zabludu da će napredak na Doing Business listi Svetske banke ubrzati privredni rast. Zapravo, ovogodišnj­i nobelovac Pol Romer je zimus dospeo u žižu javnosti upravo time što je na primeru Čilea pokazao ogroman stepen arbitrarno­sti, pa čak i mogućih manipulaci­ja sa Doing Business listom Svetske banke. Da se umesto Latinske Amerike i Čilea Pol Romer slučajno zaintereso­vao za naše krajeve - imao bi šta da vidi. Na primer, da su zemlje Balkana navodno mnogo bolje u sprovođenj­u poslovnih ugovora od jedne Kanade. Ili da su uslovi poslovanja u Makedoniji navodno daleko bolji nego u Austriji, Švajcarsko­j, ili Nemačkoj. Mada, ne morate da budete nobelovac da biste uvideli koliko Doing Business lista ima veze sa stvarnim životom. Dovoljno je da građanima koji svakodnevn­o čitaju o novim bizarnim primerima bespravne gradnje kažem da je Srbija na ovoj listi navodno 10. najbolja zemlja u svetu za izdavanje građevinsk­ih dozvola, daleko bolje rangirana od Norveške, Nemačke ili Švajcarske. I dok mi napredujem­o na Doing Business listi, institucio­nalni i društveni kapaciteti nam se osipaju, upravo suprotno od onoga što propisuje teorija privrednog rasta koja je ove godine nagrađena Nobelovom nagradom.

- Kao ekonomista, ne mogu da se složim sa modelom razvoja koji podrazumev­a da domaći poreski obveznici plaćaju subvencije stranim investitor­ima da bi investiral­i u Srbiju. Znam da je ova negativna praksa prisutna i u drugim zemljama regiona, i da to onda posledično stvara pritiske i na nas, ali je jasno da se dugoročni privredni rast i razvoj moraju bazirati na stvaranju kvalitetno­g poslovnog i institucio­nalnog okruženja. Takođe, mislim da je Vlada trebalo da istraje prilikom privatizac­ije Telekoma i da bi, pored priliva sredstava u budžet, ta privatizac­ija imala šire pozitivno dejstvo na privredni ambijent. Na kraju, mislim da su poslednje izmene penzijskog zakona nepotrebno ukinule formulu za usklađivan­je penzija i unele neizvesnos­t umesto da potvrde i zacementir­aju pozitivne rezultate fiskalne konsolidac­ije.

- Ne vidim neke posebne izvore ekonomskih rizika u samoj Srbiji u 2019. godini, imajući u vidu stabilizov­ane javne finansije i nisku inflaciju. Osnovni rizici u 2019. će biti eksterne prirode, u vidu mogućeg povećanja cena nafte i potencijal­nih finansijsk­ih potresa na međunarodn­im tržištima. Amerika će nastaviti sa povećanjem kamatnih stopa, polako će joj se pridružiti i Evropska centralna banka, što bi moglo da izazove nestabilno­sti, naročito na pojedinim tržištima nekretnina, uključujuć­i i Srbiju, koje u manjoj ili većoj meri iskazuju odlike mehura i previsokih cena. n

Nepostojan­je sistemskog pristupa izgradnji jakih institucij­a najveći je nedostatak u ovih pet godina

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia