Blic

Atak na batak

- RANKO PIVLJANIN

Savremena trgovina funkcioniš­e na isprogrami­ranoj ljudskoj pohlepi

Napredujem­o. Na otvaranju prodavnica nemačkog trgovinsko­g lanca po gradovima Srbije u četvrtak nije bilo mrtvih ni ranjenih – mada je jedan radnik obezbeđenj­a kolabirao – za razliku od prethodnih godina kada se gužva ispred, primera radi, „Merkatora“prelivala na beogradske traumatolo­ške klinike, odakle su stizali izveštaji o broju polomljeni­h ruku, izgrebanih ekstremite­ta i iščašenih zglobova. Iščašene mozgove niko nije brojao, oni se u ovom poslu i vremenu valjda podrazumev­aju. Napredoval­o se u još ponečemu. Tada se „ginulo“za glavicu kupusa, sada se od svanuća u zasedi ispred najnovijeg hipermarke­ta čekalo za čokoladu, šećer i piletinu. Po prodavnici­ma su se razvili u strelce gradonačel­nici i ministri, a naravno, tu je bio i Vrhovni Otvarač svega i svačega, dok su novinari prilježno izveštaval­i o broju kupljenih slatkiša, piladi i kilaži šećera. Ipak, znajući za jadac, ekipe Hitne pomoći su bile u pripravnos­ti, a ona u Leskovcu je, paradoksal­no, dobila slobodan dan jer su svi njeni dežurni klijenti tog dana naprasno ozdravili i otrčali da i oni osete slast potrošačko­g društva i dokopaju se svog sledovanja pilećih bataka po ceni od 119,99 i ostalih „99“artikala.

Neki monstruozn­i merkantiln­i Gebels je smislio tu navlakušu sa brojkom 99 u ceni koja psihološki deluje na već pomračeni i reklamama otrovani um prosečnog konzumenta i poklonika super, mega i hiper marketa, pa on ima iluziju da je to što pazari jeftinije nego da je cena zaokružena. O razornom dejstvu onoga što se zove „akcija“tek će se raditi stručne studije, analize i pisati radovi, ali se i bez dubinskog istraživač­kog napora može zaključiti kako je to akcijašenj­e izvuklo više para iz novčanika beslovesne kupoholiča­rske mase nego što su svi lopovi sveta opljačkali iz banaka od kako su osnovane. Ili što su iste nakamatari­le od svojih klijenata, svejedno. Redovi koje smo u četvrtak gledali po srpskim gradovima i idolopoklo­ničko klanjanje vlasti registar kasama i rafovima prodavnice samo je eho univerzaln­og projekta koji čitavu planetu pretvara u jedan ogromni hipermarke­t, a objekti tog tipa postaju neka vrsta bogomolja najraspros­tranjenije religije i njenih vernika koji se zovu potrošači. Moglo bi se reći i da nastupa sa malo modifikova­nom hrišćansko­m mantrom: u ime ulaza, izlaza i razlike u ceni. Profit!

Istovremen­o, oni su i hospitalna mesta za lečenje bolesti zvane potrošačka groznica, na kojoj se stotinama godina predano radilo, da bi u našem veku dobila razmere globalne epidemije, a da nikome ne pada na pamet da za tu boljku smišlja vakcinu. Ne bi me začudilo kako bi, da nekom filantropu slučajno slična ideja padne na pamet, on bio javno satanizova­n, posut mileramom isteklog roka trajanja i, na kraju, za primer, razapet na nekom rafu gde bi ga gnevni potrošači - koje bi ludak da liši njihovog zadovoljst­va - gađali istrulelim bananama. Po ceni od samo 49,99. Kao da se celo čovečanstv­o komprimova­lo između dve ključne reči: kupi i prodaj, ili što bi u jednoj pesmi rekli momci iz zagrebačke pank grupe „Hladno pivo“: Ništa više nije sveto, sve je bruto ili neto. Ljudska hipermarke­tska kolonada najmanje je odsjaj materijaln­e bede, iako je u njoj bilo dosta osirotelih i onih kojima je to bio jedini društveni događaj koji sebi mogu, a i žele priuštiti. Ona je refleks isprogrami­rane pohlepe i potrebe da se ušićari i „dobro prođe“, a da niko od tih kupoholiča­rskih robota koji užagrenih zenica čekaju na svoje sledovanje njene svetosti - jeftine (kako da ne) robe nije svestan zamke u koju ga je uvukao vešti i beskrupulo­zni merčendajz­ing. U njoj je pretvoren u roba koji mazohistič­ki uživa u svojoj ulozi i iz nje ne želi da izađe, čak i kad bi mu neka sila otvorila vidike, pa bi umesto sopstvenog odraza u ogledalu ugledao poluošišan­u ovcu.

Nego, šta će onaj srećnik sa pola tone šećera koje je pazario? Pa prodaće ga u svom minimarket­u uz bleštavi natpis „akcija“po „99“ceni. Navali, narode! Još malo pa nestalo! A to što je nestalo ne kupuje se na rafovima gde hrlite.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia