Blic

Kad Nole igra Hitnu niti ko

OTVARANJE PRODAVNICA I VAŽNI FUDBALSKI MEČEVI

- Branko janačković

Kad bolest iznenada zakuca na vrata, a tegobe za kratko vreme postanu neizdržive, odlazak kod lekara je neminovan bez obzira na to o kojem se dobu dana ili noći radi. Osim, naravno, ako ključne mečeve ne igraju Đoković, reprezenta­cija Srbije ili se pak, kao što je to bilo nedavno, ne otvara nov market.

U tim slučajevim­a lekari urgentnih centara mogu da se odmore i pauziraju jer imaju drastično manje posla. Poslednji slučaj ovog fenomena, koji bliže oslikava našu narav, zbio se 11.oktobra, kada su otvarani marketi „Lidla“, zbog čega je zabeleženo drastično manje pacijenata u urgentnim službama u Leskovcu, ali i u Nišu. Naime, lekari Službe urgentne medicine u Opštoj bolnici Leskovac, umesto krcatih ordinacija od 7 pa do 10 časova, imali su svega 12 pacijenata, što je deset puta manje od uobičajeni­h situacija tokom radnih dana, dok je slično je bilo i u Urgentnom centru Kliničkog centra u Nišu.

- U vreme otvaranja „Lidla“, ta tri-četiri sata nikoga nije bilo. Doktori su tog dana rekli „odmorismo se od jutros“. Nismo to isprva povezali sa tim događajem, ali izgleda da su svi bili na otvaranju. Od 5 pa do 8 ili 9 časova tog jutra nigde žive duše nije bilo, kaže za “Blic” direktor Urgentnog centra Kliničkog centra u Nišu prof. dr Miodrag Lazić.

On kaže da se broj pacijenata drastično smanjuje u vreme prenosa važnih sportskih događaja, ili zavisno od vremenskih prilika.

- Kada se na TV prenosi neki značajniji meč, kada igra fudbalska reprezenta­cija, Đoković ili druge naše reprezenta­cije, ali i kada je napolju mnogo hladno ili velika vrućina, onda imamo smanjeni broj pacijenata,

U vreme otvaranja „Lidla“, ta tričetiri sata nikoga nije bilo. Doktori su tog dana rekli „odmorismo se od jutros“. Nismo to isprva povezali

DR MIODRAG LAZIĆ, DIREKTOR UC NIŠ

ili maltene niko ne dolazi. Obično bi čovek mislio da je Urgentni centar mesto gde dolaze hitni slučajevi, ali spoljni faktori deluju već godinama i uslovljava­ju ili manje ili više pacijenata. Leti kada zahladi, oko 18-19 časova, onda tek pacijenti dolaze, a kažu da ih boli od prethodnog dana. Zimi čekaju da otopli u toku dana pa da dođu - objašnjava prof. dr Lazić.

Leskovački lekari imali su neočekivan­u pauzu na dan otvaranja „Lidla“11.oktobra.

- Imali smo samo dva, i to ozbiljna pacijenta, završili posao i, evo, sedimo besposleni, što nam se nikada do sada nije desilo, rekao je u četvrtak, na dan otvaranja „Lidla“, jedan od lekara u tom centru. Nezvanično, ovakva nesvakidaš­nja situacija dovedena je u vezu sa otvaranjem „Lidla“u Leskovcu tog jutra, zbog čega su već od zore u redovima zauzeli busije uglavnom građani starije i srednje životne dobi, kako bi pazarili po

 ??  ?? retki su slučajevi kada operateri u službama hitne pomoći ne dobiju stotine poziva
retki su slučajevi kada operateri u službama hitne pomoći ne dobiju stotine poziva
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia