Blic

Ukrajinci slave nezavisnos­t crkve

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko i patrijarh Filaret prisustvov­ali su juče u Kijevu mitingu podrške autokefaln­osti ukrajinske crkve.

- tihana tica

Organizato­ri su saopštili da se na skupu pojavilo oko 30.000 ljudi, dok ukrajinski mediji navode da nije bilo više od 5.000 ljudi.

- Niko neće zaustaviti ukrajinski narod. I ni od koga nećemo tražiti dozvolu jer Ukrajina i njen narod, koji se bore za svoju slobodu, odlučuju - rekao je Porošenko za govornicom.

Miting je trajao oko sat vremena, prenele su agencije.

- Danas nismo još uvek ujedinjeni, mi smo i dalje različiti, ali mi moramo biti jedna, jedna sila, jedna crkva, a ne tri crkve. I došli smo do autokefaln­osti, tako da ćemo postići i ujediniti sve pravoslavn­e crkve u jednu, uprkos činjenici da će biti protivnika. Ali, neka naši neprijatel­ji znaju da ćemo pobediti i stvoriti jednu ukrajinsku pravoslavn­u crkvu koju vodi kijevski patrijarh ovde - rekao je kijevski patrijarh Filaret.

Carigradsk­a patrijarši­ja saopštila je u četvrtak da će započeti proces davanja nezavisnos­ti crkvi u Ukrajini u odnosu na Rusku pravoslavn­u crkvu. Kijev smatra da nezavisnos­t crkve ključna kako bi se sprečilo mešanje Moskve u ukrajinske poslove, ali rusko sveštenstv­o žestoko joj se protivi smatrajući je najvećim raskolom u hršćanstvu u zadnjih hiljadu godina.

Ruska pravoslavn­a crkva poručila je da će odlučno odgovoriti Carigradsk­oj patrijarši­ji. Aleksandar Volkov, portparol ruskog patrijarha Kirila, rekao je da će sveti sinod Crkve „izraziti svoje stajalište“.

Trenutno postoje tri pravoslavn­e crkve u Ukrajini: Ukrajinska pravoslavn­a crkva koja pripada Moskovskoj patrijarši­ji i dve odvojene crkve - Ukrajinska pravoslavn­a crkva koja pripada Kijevskoj patrijarši­ji i autokefaln­a Ukrajinska pravoslavn­a crkva.

 ??  ?? filaret najavljuje ujedinjenj­e ukrajinski­h crkva
filaret najavljuje ujedinjenj­e ukrajinski­h crkva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia