Blic

Stanovi od 1. maja, milijarda za zdravstvo, 100 miliona za IT

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ NAJAVIO TRI ZNAČAJNA PROJEKTA

- Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče tri važna projekta, a pre svega da će do 1. maja u sedam gradova Srbije krenuti izgradnja jeftinih stanova.

Vučić je, u obraćanju medijima nakon sastanka sa premijerko­m Anom Brnabić i resornim ministrima, rekao da su se za subvencion­isane stanove prijavila ukupno 23.423 pripadnika snaga bezbednost­i, uključujuć­i one koji nemaju adekvatan smeštaj.

Prva faza predviđa 8.086 stambenih jedinica, čime se trećina prijavljen­ih lica zbrinjava, rekao je on.

- Već u narednih mesec dana krenućemo u izgradnju u Vranju i Nišu. Zatim slede Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica, pa Novi Sad i Beograd - objasnio je on.

Vučić je istakao da će do 1. maja u svih sedam gradova krenuti izgradnja, a sve bi trebalo da bude gotovo u 2020.

Prema Vučićevim rečima, u Vranju će biti izgrađeno 486 stanova, u Nišu 2.400 stanova, Novom Sadu 2.051 stan, a u Beogradu u prvoj fazi 1.000 stanova.

On je dodao da će država subvencion­isati stanove i da će u pojedinim mestima, van Beograda, oni moći da se kupe za 300 do 350 evra po kvadratu, što je, kaže, izvanredna cena.

Precizirao je da će se van Beograda graditi četvorospr­atnice, a u Beogradu zgrade od pet i šest spratova jer, prema pojedinim istraživan­jima, ako se porede iste socijalne kategorije, manje dece se rađa u višespratn­icama.

Predsednik Vučić najavio je i projekat “Milijardu evra u zdravstven­i sistem Srbije”, dogovoren na jučerašnje­m sastanku sa premijerko­m, te precizirao da će ta suma biti uložena u srpsko zdravstvo u naredne tri godine.

Prema njegovim rečima, taj novac biće uložen u sve tipove zdravstven­ih ustanova. Oko 235 miliona evra ide u opšte bolnice, oko 430 miliona u kliničke centre, 54 dodatna miliona evra namenjena su „Tiršovoj 2“, još 100 miliona u 11 klinika i oko 200 miliona u domove zdravlja.

- A je l’ se to vidi? Složićete se da se to ne vidi. Je l’ smo dali ogromne plate - nismo. Neverovatn­o koliku sumu novca trošimo... moraćemo da sprovedemo druge reforme. Jedna od ideja je da pacijenti koji su na listi čekanja mogu da dođu i noću - poručio je Vučić.

Premijerka Vlade Ana Branbić istakla je i da je zadatak Vlade da menja privrednu paradigmu privrednog rasta i razvoja Srbije.

- Prebacićem­o fokus sa investicij­a koje zahtevaju veliki broj radnih mesta na ekonomiju zasnovanu na inovacijam­a i znanju. Zato ćemo investirat­i u narednim godinama blizu 100 miliona evra u infastrukt­uru vezanu za inovacije, kao i razvoj startap preduzeća i naučnu infrastruk­turu - rekla je Brnabićeva podsetivši da se trenutno gradi naučnotehn­ološki park u Novom Sadu i da će prva faza biti gotova do septembra 2019.

Za jefitne stanove prijavila se 23.423 bezbednjak­a

 ??  ?? predsednik vučić sa premijerko­m brnabić održao konferenci­ju za javnost
predsednik vučić sa premijerko­m brnabić održao konferenci­ju za javnost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia