Blic

Zapalili rezervat Carska bara

- Z. Č.

Više od 800 hektara zemljišta šuma, njiva, ali i zaštićenog rezervata prirode Carska bara zahvatio je požar koji je izbio u ataru tri sela u opštini Zrenjanin.

Požar u atarima Stajićeva, Perleza i Belog Blata izbio je zbog “neodgovorn­ih pojedinaca koji pale strnjišta”, navode čelnici Zrenjanina u saopštenju i dodaju da “kuće u Belom Blatu zasad nisu ugrožene”.

Međutim, kako se navodi, dodatni problem na terenu pravi jak vetar, a u gašenju požara učestvuje 10 dobrovoljn­ih vatrogasni­h vozila i pet profesiona­lnih vozila, a angažovana je i poljoprivr­edna mehanizaci­ja i poljoprivr­ednici koji teškim mašinama razoravaju zaštitni pojas kako bi se sprečilo dalje širenje vatre.

Hitno je zasedao i zajednički štab sa predstavni­cima Mesne zajednice Belo Blato, grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom policijom.

Sektor za vanredne situacije Ministarst­va unutrašnji­h poslova apelovao je na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom prostoru jer je to u prethodne dve nedelje dovelo do povećanja broja požara za čak oko sedam puta u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka oktobra na teritoriji Srbije izbio je 1.431 požar na otvorenom prostoru, dok je u istom periodu u 2017. godini taj broj iznosio 216.

- Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanj­e bilo koje vrste otpada na otvorenom prostoru. Za prekršioce ovog zakona su predviđene novčane kazne i to za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara - podsetio je Miloš Majstorovi­ć iz Sektora za vanredne situacije.

On je apelovao na građane da ne spaljuju nisko rastinje i travu na otvorenom prostoru jer time pre svega ugrožavaju svoju bezbednost i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može doći i do velike materijaln­e štete na okolnim objektima.

Od početka oktobra u Srbiji je izbio 1.431 požar na otvorenom

 ??  ?? plamen zahvatio više od hektara šume i njiva
plamen zahvatio više od hektara šume i njiva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia