Blic

Đaci stigli do opere i Bečke

NAJSTARIJA MUZIČKA ŠKOLA

- Biljana vučković

Osnovna i srednja muzička škola u Subotici počela je da radi davne 1868. godine i iz nje su do sada izašli brojni majstori muzike.

Škola koja slavi 150 godina rada u početku je imala samo odseke za pevanje, violinu i violončelo, ali se razvila u savremenu i jednu od najboljih obrazovnih ustanova u zemlji. Danas je pohađa 650 učenika, a broj dece se stalno povećava.

Kruna proslave biće koncert bivših đaka, poznatih umetnika, koji će nastupiti 18. oktobra u obnovljeno­j Sinagogi pred više od 1.000 zvanica. Na koncertu će nastupiti Rita Kinka, klavir, Laura Levai Aksin, flauta, Saša Štulić, tenor i prvak Novosadske opere, i sestre Noemi i Enike Gereg, pijanistki­nje.

Pored njih, Muzičku školu u Subotici pohađali su i drugi poznati muzičari koji su se proslavili širom sveta, postali članovi velikih orkestara i filharmoni­ja ili rade kao profesori na akademijam­a. Među njima su Tibor Kerekeš, profesor trube u Sloveniji, Gordana Kostić, sopran u Londonu, čuvena pijanistki­nja Jasminka Stančul, koja je sada u Beču, Alen Kopunović Legetin, poznati orguljaš koji živi u Zagrebu.

- Puno naših bivših učenika su postali članovi filharmoni­je u Beču i sviraju u orkestrima širom Evrope. Naš učenik je bio i Dušan Svilar, zatim pijanistki­nja Katarina Li Dafna i violinistk­inja Viktorija Kurina, koje su studentkin­je u Lincu. U Gracu je mnogo naših đaka, najmanje troje ih posle svake Na koncertu povodom rođendana 18. oktobra nastupiće bivši đaci Rita Kinka, Saša Štulić, Noemi i Enike Gereg i Laura Levai Aksin mature uspešno nastavi školovanje u inostranst­vu, a zatim i muzičku karijeru. Veliki pečat ostavili su i profesori i prethodni direktori škole. Zaista imamo šta da pokažemo i smatram da umetnost u četiri zida nije ništa, zbog čega organizuje­mo mnogo koncerata, više od 80 u toku jedne školske godine – kaže Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole, prof. solfeđa i teoretskih predmeta.

 ??  ?? učenici i profesori svake godine održe
koncerata
učenici i profesori svake godine održe koncerata
 ??  ??
 ??  ?? pijanistki­nja rita kinka bivša je učenica škole
pijanistki­nja rita kinka bivša je učenica škole

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia