Blic

Najbolji ajvar prave majstori iz Brusa

FINALE NACIONALNO­G TAKMIČENJA “IZAĐI MI NA TEGLU”

- E. B.

Ekipa “Pucke” iz Brusa osvojila je titulu najboljih majstora ajvara u Srbiji za 2018. godinu na nacionalno­m takmičenju “Izađi mi na teglu”.

U finalu takmičenja “Izađi mi na teglu”, održanom na Adi Ciganliji u Beogradu, učestvoval­i su pobednici takmičenja koje je održano u 30 gradova.

Prvo mesto osvojila je ekipa “Pucke” iz Brusa, drugo “Arriva” iz Niša, a treće “Pastirica” iz Požarevca.

Srpska kraljica ajvara za 2018. godinu Milica Živančević nije mogla da suzbije emocije. - Potpuno smo iznenađeni. Niko od nas nije ni sanjao da ćemo pobediti. Nas šestoro smo se složili da ajvar napravimo po starom receptu moje mame, kojoj ja već godinama pomažem da pravi ajvar, a evo ja sam sada napravila najbolji ajvar u Srbiji. Ovo je veliki ponos

kako za moju porodicu, tako i za naš Brus - kaže Milica i dodaje da je “glavni začin najboljeg ajvara ljubav”.

Sve takmičarsk­e ekipe su bile izuzetno kreativne, pa su posebnu pažnju posvetili uređenju štandova i kostima za učesnike. I u ovoj kategoriji ekipa „Pucke“iz Brusa je bila najbolja, tako da su osvojili i nagradu za najlepše uređen štand i prezentaci­ju na manifestac­iji.

200 hiljada posetilaca bilo je u ovoj sezoni

Pored ajvara, takmičari su za posetioce pripremili i raznovrsne gastronoms­ke specijalit­ete koji karakteriš­u kraj iz kojeg dolaze, tako da je skoro 10.000 posetilaca uživalo u bogatim ukusima Srbije.

O pobednicim­a u svim kategorija­ma su odlučivali svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacij­e kuvara „World Chef“i licenciran­e sudije Svetske asocijacij­e za ocenjivanj­e hrane Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Mladen Perišić, koji nisu imali nimalo lak zadatak.

- U proteklih pet sezona karavan “Izađi mi na teglu” obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarsk­ih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Takmičari su ispekli preko 600.000 komada paprike, napunjeno je oko 25.000 tegli ajvara, a manifestac­iju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u ovoj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi! Ukupni nagradni fond u proteklih pet godina dosegao je čak 7.000.000 dinara - rekla je organizato­rka karavana Ljiljana Vukotić i dodala da je posebno zanimljiva činjenica da karavan tokom jedne sezone obiđe u proseku oko 20.000 kilometara.

 ??  ?? ljubav najvažniji sastojak ajvara: pobednička ekipa
ljubav najvažniji sastojak ajvara: pobednička ekipa
 ??  ?? u finalu se nadmetalo " ekipa
u finalu se nadmetalo " ekipa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia