Blic

Londonske filharmoni­je

U SRBIJI SLAVI 150. ROĐENDAN

-

Jubilarni koncert obeležiće i spot koji traje 150 sekundi i u njemu učestvuje 150 učenika. Već idućeg meseca održaće se koncert profesora škole posvećen svim prosvetnim radnicima. Slede novogodišn­ji koncerti, na jednom nastupaju najmlađi članovi orkestra, dok će stariji učenici izvesti Mocartovu “Krunidbenu misu u C-duru” i Betovenovu “Horsku fantaziju”. Biće održan i koncert kamerne muzike na kome je publika žiri i bira najbolji ansambl. Slede republička takmičenja posle kojih pobednici dobijaju priliku da nastupe pred publikom. Na kraju školske godine održava se tradiciona­lni koncert maturanata uz pratnju Simfonijsk­og orkestra škole u kojem sviraju đaci i profesori. Zbog svega toga Muzička škola u Subotici je centralna obrazovna i kulturna ustanova i sve više đaka iz drugih gradova dolazi da se školuje u njoj.

- Deca u našoj školi zaista uživaju i dobro se osećaju. U razredima ih ima do 15 i vlada porodična atmosfera. Čim se pojavi i najmanji problem, reagujemo brzo i imamo najmanje vršnjačkog nasilja. Odlično sarađujemo sa Konzervato­rijumom za muziku i balet u Mariboru, sa MŠ “Davorin Jenko” Najmanje troje naših đaka posle svake mature uspešno nastavi školovanje u inostranst­vu, a zatim i muzičku karijeru u Beogradu, sa MŠ “Franjo Kuhač” u Osijeku i školom u Segedinu – kaže Dragana Nikolić.

Povodom jubileja u pripremi je i monografij­a škole osnovane u vreme najveće ekspanzije grada, dok je Subotica bila deo Austrougar­ske monarhije, ali još uvek nije bilo školovanih muzičara već se muzikom bavila isključivo priučena elita. Nastavni kadar danas čine iskusni profesori zbog kojih mnoga deca žele da pohađaju upravo ovu školu, jedinstven­u i po tome što jedina u zemlji ima nastavu na srpskom i mađarskom jeziku. - Prva srpska muzička škola bila je “Stevan Mokranjac” u Beogradu, osnovana je 1909. godine, ali se Muzička škola u Subotici smatra najstarijo­m na ovim prostorima - kaže Dragana Nikolić.

DRAGANA NIKOLIĆ, DIREKTORKA ŠKOLE

POVODOM JUBILEJA U PRIPREMI JE I MONOGRAFIJ­A ŠKOLE OSNOVANE U VREME EKSPANZIJE GRADA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia