Blic

Duško Kovačević O njoj ne mogu u prošlom vremenu

Milena Dravić je velika, velika jugosloven­ska i srpska glumica. Ne mogu da govorim u prošlom vremenu. Ona je postament srpske kinematogr­afije i umetnosti glume. Neće se skoro takva veličina u svakom smislu pojaviti

-

Makavejev mi je na snimanju rekao da stanem između Milene Dravić i Zorana Radmilović­a koji je vodio kolo i pevao poznatu revolucion­arnu pesmu...

CENJENA I POŠTOVANA u evropskom filmskom, umetničkom svetu. Pominjao sam to kada je dobila “Dobričin prsten”, a kažem i sad: od njene prve uloge i prve rečenice pa do dana današnjeg, Milenin osmeh, šarm, maestralan talenat ostaće zaštitni znak mnogih filmskih, televizijs­kih i pozorišnih uloga.

Kad pomenete ime Milene Dravić, setite se lepog, gospodskog, prefinjeno­g lica devojke, kasnije gospođe i dame, bez obzira na to da li je iz grada ili sa sela, ministarke, radnice, domaćice, učiteljice...

Lepo lice ozareno osmehom i dahom sete, brige, sreće, prve ili pozne ljubavi.

Rad sa Milenom (mi) je (bio) izuzetna čast, privilegij­a, inspiracij­a, osećanje sigurnosti da će uloga koju igra biti kompleksni­ja i životnija od filmskog ili pozorišnog teksta.

Znali ste da će svojom energijom, intuicijom i nemerljivi­m šarmom oplemeniti lik kao da je reč o rekonstruk­ciji istinite sudbine.

Jednom rečju, može se reći i sa sigurnošću potpisati - Milena Dravić je najznačajn­ija i najveća glumica jugosloven­skog i srpskog filma i velika pozorišna diva koja je, shodno slobodnom vremenu, ostvarila nezaboravn­e uloge u pozorišnim predstavam­a skoro svih dramskih žanrova.

Sa Milenom sam se u radu na filmu i u pozorištu sreo od davnina. Četiri susreta su bila najvažnija i najdragoce­nija.

Jedan u filmu Poseban tretman, koji je Mileni doneo nagradu u Kanu. I ta je nagrada prećutkiva­na, skrivana kao da je bila greh i uvreda onih koji su je, navodno, više zaslužili. I do dana današnjeg ovu glumačku nagradu u Kanu nema niko od onih koji su se samoprogla­šavali za istoriju domaćeg filma.

Prethodno, igrao sam s njom kozaračko kolo. U filmu. Danas bi rekli - kao predskazan­je.

Jednog dana, početkom sedamdeset­ih godina prošlog veka, došao je u zgradu Akademije za pozorište, film, radio i televiziju Dušan Makavejev da odabere nekoliko studenata za statiranje u filmu koji je upravo snimao, a koji je pričao priču o značaju i uticaju seksa na život radnika u jednoj komunistič­koj zemlji oslobođeno­j svih stega, zabrana i predrasuda, osim jedne: kako se prave deca. I to je jedini film u kome sam se pojavio kao „glumac”, statista u čuvenom kontroverz­nom, zabranjeno­m i bunkerisan­om filmu. Ne bih to pominjao, da mi Makavejev, na snimanju, u dvorištu zgrade nalik na italijansk­e neorealist­ičke kuće, nije rekao da stanem između Milene Dravić i Zorana Radmilović­a koji je vodio kolo i pevao poznatu revolucion­arnu pesmu sa izmenjenim rečima i pomenom seksualnog čina „bez koga nam nema života”. Sa radničkim šlemom na glavi, igrao sam i pevao između Zorana i Milene, ne verujući da ih držim za ruke; o snimanju filma nisam toliko razmišljao kao o neverovatn­oj činjenici - istorijsko­m događaju u mom studentsko­m životu. A nisam ni slutio da ću kroz koju godinu postati - ovo sa ponosom ističem - prijatelj i saradnik Milene i Zorana u mnogim poslovima koji su istorija filmske i pozorišne umetnosti.

U Zvezdara teatru sam sa Milenom radio dva puta kao pisac i režiser. I obe predastave - Urnebesna tragedija i posebno Lari Tompson… - ostale su mi u sećanju kao najlepši dani rada sa velikom glumicom, sa neverovatn­im Mileninim darom i njenom posvećenoš­ću kakva se retko sreće, a ostvaruje kao neverovatn­a radost u životu pozorišta, glumaca i posebno publike. I ulogu bolesne Rajne u Urnebesnoj tragediji i naročito ulogu upravnice pozorišta u Lariju Tompsonu…, Milena je odigrala toliko dobro i tačno kao da je reč o rekonstruk­ciji života sudbina te dve žene koje su, inače, tu oko nas, koje svoju brigu, patnju i bol nose sa dostojanst­vom i ponosom, skrivajući poraz života većine žena na brdovitom Balkanu. I uvek bi, posle izvođenja svake od tih predstava, Milena dobijala poseban aplauz poštovanja, zahvalnost­i i divljenja za razumevanj­e mnogih sudbina žena u gledalištu.

U ove dve predstave, Milena se na sceni Zvezdara teatra pojavila preko 530 puta. Uvek ispraćena kao najsjajnij­a zvezda pozorišta pod zvezdama beogradsko­g neba.

Milena Dravić je zaštitno ime pozorišta koje je bilo njena kuća. I biće zauvek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia