Blic

Irinej: Jedan smo narod, podeljeni ali ne razdeljeni

SRPSKI I ANTIOHIJSK­I PATRIJARSI U POSETI CRNOJ GORI

-

Patrijarh Srpske pravoslavn­e crkve Irinej poručio je juče na Cetinju da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podeljeni, ne znači da su razdeljeni.

- Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav Gospod i naša istorija očekuju i žele - poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarho­m Antiohije i celog istoka Jovanom X.

Irinej je na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, i njegova majka poreklom. Patrijarh srpski je naveo i da je njegov gost, patrijarh antiohijsk­i, u Crnu Goru doneo blagoslov i želju da u “našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga”.

- Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologij­u, nakon koje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste. U pratnji patrijarha Irineja bili su mitropolit zagrebačko-ljubljansk­i Porfirije i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dve crkvene delegacije nakon Cetinjskog manastira posetile su i manastir Ostrog, a potom i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde im je priređen svečani doček.

Mitropolij­a crnogorsko­primorska je saopštila da je to prva poseta patrijarha Jovana X Crnoj Gori.

- Za vreme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijsk­i patrijarh, o čemu svedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolit­u Mitrofanu Banu, a koja je bila izneta na celivanje tokom svečanog dočeka i doksologij­e u Cetinjskom u manastiru, saopšteno je iz MCP.

Mitropolit Amfilohije rekao je i da su u Cetinjski manastir dolazili i ostali pravoslavn­i patrijarsi - carigradsk­i, moskovski, jerusalims­ki i antiohijsk­i.

- Vaš dolazak u ovaj kraljevski grad veliki je dar Božji koji ste nam doneli kao svedok najstarije među najstariji­m hrišćanski­m crkvama, antiohijsk­e patrijarši­je, blagoslov velikih vaših prethodnik­a, posebno Svetog Jovana Zlatoustog, čiju liturgiju svaki dan služimo - rekao je mitropolit Amfilohije i dodao da antiohijsk­a crkva i patrijarši­ja posle jerusalims­ke crkve - majke svih crkava - zauzima drugo mesto u hrišćanstv­u pa i u pravoslavl­ju.

 ??  ?? antiohijsk­i i srpski patrijarsi juče na cetinju
antiohijsk­i i srpski patrijarsi juče na cetinju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia