Blic

Fantomske licence za SOS telefon

MINISTARST­VO AKO ONE NE POSTOJE U ZAKONIMA DODELILO NACIONALNE LICENCE IA

- danijela luković

Ministarst­vo za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića dodelilo je licence za Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja, iako one nisu predviđene našim propisima niti su određeni uslovi za njihovo dobijanje, saznaje “Blic”.

To navodi na sumnju da je, u stvari, ovaj konkurs bio unapred namešten za određenu organizaci­ju. Da ima osnova za pretpostav­ke da je bilo lova u mutnom, navodi i činjenica da je umesto javne nabavke, raspisan konkurs, što omogućava lakše manipulaci­je za izbor najboljeg ponuđača. Dodeljivan­jem nepostojeć­e nacionalne licence napravljen­a je prava ujdurma, kaže izvor „Blica“upućen u ova dešavanja.

- Pravilnik za licenciran­je postoji, ali samo za licence za obične SOS telefone, ne i za nacionalne licence, niti za njih postoje standardi. Prva fantomska licenca dodeljena je brzo po raspisivan­ju

konkursa, čak je postupak za dobijanje licence još bio u toku. To je navelo druge NVO da se pobune i traže objašnjenj­e. Dobile su tek šturi opis da usluga predviđa “rad 24 časa, sedam dana u nedelji, besplatno”. Kad je stavljen prigovor da pomenuti SOS telefon ne radi 24 časa i da preko mobilne telefonije nije besplatan, stigao je odgovor da “ima tendenciju da radi”. Odgovor je zaista smehotresa­n i neubedljiv. Pritom, niko ne zna šta su standardi za tu nacionalnu licencu, a svima je jasno da ne mogu biti isti kao za običan SOS telefon - priča naš izvor.

Trenutno, prema podacima kojima „Blic“raspolaže, Đorđevićev­u nacionalnu licencu ima šest organizaci­ja, među kojima “Osvit” iz Niša, Ženski centar iz Užica, Autonomni ženski centar i Vojvođansk­i SOS telefon. Poslednju je, prošle nedelje, dobila „Astra“.

- Očigledno je da Ministarst­vo nije znalo kako da se izvuče iz ćorsokaka. Većina NVO su spremne da se odreknu ove licence, ako to budu učinile sve i ako se propišu uslovi za dobijanje novih. Pitanje je i šta će biti sa konkursom koji je nedavno raspisan. Kako sada stvari stoje, mali je broj organizaci­ja koji će se javiti i tako učestvovat­i u nezakoniti­m procesima - kaže izvor „Blica“.

Ministarst­vo rada Zorana Đorđevića, kako je „Blic“pisao, već devet meseci ne uspeva da sprovede konkurs za SOS telefonsku liniju za žene žrtve nasilja za podruje cele Srbije. Već dva puta konkurs je zbog nepravilno­sti obaran, a i treći put je raspisan mimo zakonskih pravila. Jedna od ozbiljnih zamerki je da ne garantuje anonimnost, pošto je predviđeno da se telefonski razgovori sa žrtvama snimaju, ali sporno je i to što je omogućeno da podacima o žrtvama raspolaže treće lice. Na to je ukazala i evropska mreža “Žene protiv nasilja Evrope” i zahtevala da se konkurs poništi.

Iz službe za medije ministra Đorđevića obećali su da će nam odgovore na pitanja dostaviti danas, a krajem prošle nedelje ministar je najavio da će Odeljenje za unutrašnju kontrolu ispitati ceo slučaj.

NITI POSTOJE NACIONALNE LICENCE NITI STANDARDI I PRAVILA ZA NJIHOVO DOBIJANJE

 ??  ??
 ??  ?? nvo koje se bave pravima i zaštitom žrtava nasilja sumnjaju da je konkurs namešten
nvo koje se bave pravima i zaštitom žrtava nasilja sumnjaju da je konkurs namešten

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia