Blic

Amnestija opoziciji ako glasa za izmene Ustava

-

Makedonski premijer Zoran Zaev u obraćanju u Sobranju pozvao je na nacionalno pomirenje. Opoziciono­j VMRO-DPMNE, kao gest dobre volje da glasaju za ustavne promene, ponudio je amnestiju za članove te stranke kojima se sudi za nerede u Sobranju prošle godine.

- Sada je trenutak da oprostimo, kada je to najpotrebn­ije. Svi znamo da je vrhunac podela i mržnje bio 27. aprila prošle godine. Krvave slike poslanika obišle su svet. Evo šanse za praštanje. Znam da sve ima cenu. Spreman sam da platim - rekao je Zaev.

Ponovio je da ne postoji bolji dogovor od onog postignuto­g sa Grčkom i to, kako je rekao, svi znaju.

Prethodno, vlada je poslala predlog o ustavnim promenama u Sobranje kojima se predlaže da se pridev „severna“uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude - Republika Severna Makedonija. Predložene su izmene uvodnog dela Ustava i nekoliko članova. Za sada nije poznato da li Zaev ima potrebnu dvotrećins­ku većinu za izglasavan­je ustavnih promena. Njegova koalicija SDMS-DUI ima 59 od potrebnih 80 glasova. VMRODPMNE, najveća opoziciona stranka od koje bi Zaev morao da dobije deo glasova, najavila je da neće glasati za izmene. Makedonski mediji pišu da se na Izvršnom odboru te stranke tokom vikenda raspravlja­lo o platformi za vanredne izbore i da se razgovaral­o o mogućim terminima, a to su 25. novembar, 2. decembar, 9. decembar ili proleće.

Prema Prespansko­m sporazumu koji su potpisali Skoplje i Atina, rok za promenu Ustava i imena Makedonije je kraj 2018. godine.

 ??  ?? “nepristojn­a ponuda“zorana zaeva
“nepristojn­a ponuda“zorana zaeva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia