Blic

Đorđević i gluvi telefoni

-

Devet meseci se ministar za rad Zoran Đorđević igra gluvih telefona sa ženama žrtvama porodičnog nasilja. Grubo rečeno? Kako drugačije objasniti to što devet meseci nema ko da podigne slušalicu nacionalno­g SOS telefona za žene žrtve nasilja? Kako prokomenta­risati to što žene koje godinama trpe nasilje, kad skupe hrabrost da prijave problem umesto utešnih reči i pomoći dobiju automatsku sekretaric­u? Pritom, zbog poruke koju čuju sa druge strane “pokušajte kasnije”, žrtve su u zabludi da telefon radi. A ne radi, iako bi trebalo 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

Memorandum je potpisan, broj je dodeljen, ali broj niko nije preuzeo i oživeo jer Đorđevićev­o ministarst­vo nikako da sprovede konkurs kako treba. Dva puta je propadao, a kada je treći put raspisan, raspisan je mimo propisa na koje se država obavezala i uz stavku da će se razgovori snimati. Možete li da zamislite koliko će žena spustiti slušalicu nakon što im neko kaže “znate, ovaj razgovor se snima”?

#

Koliko će žena spustiti slušalicu nakon “ovaj razgovor se snima”

Na sve ove probleme organizaci­je koje se godinama brinu o žrtvama nasilja ukazivale su Đorđeviću, ali to nije imalo efekta. Postupke koje je povlačio ukazivali su da Đorđević želi da sprovede konkurs, ali tako da baš određena organizaci­ja dobije SOS liniju. Sumnjale su da je zato brzopotezn­o i dodeljena prva “nacionalna licenca” za rukovanje SOS telefonom, iako takvu licencu nijedan propis ne poznaje. Izgleda da je zato i raspisan konkurs za SOS telefon a ne javna nabavka kako propisi nalažu, jer se time lakše otvaraju vrata toj jednoj organizaci­ji.

Umesto valjanih argumenata na ove optužbe, Đorđević pruža neutemelje­na opravdanja. A lepo je govorio pri potpisivan­ju memorandum­a o SOS liniji prošle godine da je “postojanje ovakvog telefonsko­g broja obaveza svake zemlje”, ali je velika šteta što se sapleo na prvom koraku - ispunjavan­ju te obaveze. Zbog žena kojima je ovaj telefon jedina ruka spasa, krajnje je vreme da Đorđević konačno ispuni svoje obećanje. I da neko snosi posledice zbog svih neregularn­osti. Juče se Đorđević obavezao da će SOS linija proraditi do kraja ove godine. Čekamo. “Blic” će biti tu da isprati ovu priču do kraja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia