Blic

Zašto pregovori sa Srbijom ako je Kosovo suvereno?

VUČIĆ I BRNABIĆ REAGOVALI NA IZJAVU AMBASADORA SAD

-

Izjava ambasadora SAD Kajla Skota u Vladi Srbije da je Kosovo nezavisna i suverena država izazvala je žestoku reakciju gotovo celog državnog vrha, na čelu sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem i premijerko­m Anom Brnabić.

Skot je prilikom potpisivan­ja memorandum­a o izgradnji Moravskog koridora između Ministarst­va građevine i američke kompanije „Behtel“, ispravio pitanje jednog od novinara koje je glasilo: „Koliko ima nade za mir kada se stalno vrši pritisak na Srbiju za razgovore sa takozvanom vladom Kosova, u kojoj sedi pola ljudi koji imaju kriminalne dosijee ili su pred sudskim gonjenjem?“.

„Nije takozvana vlada Kosova, već Vlada Kosova, mi posmatramo Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Oni su izabrani predstavni­ci Kosova i sa njima imamo kontakte kao sa bilo kojim predstavni­cima neke države u regionu“, rekao je američki diplomata.

Na ove reči juče je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Nisi ti tu, ambasadore, da ispravljaš novinare nego da odgovaraš na pitanja. Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država rekao je Vučić.

Kako je naglasio, bilo bi lepo i pristojno da je ambasador pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina, ali „Amerika je supersila“. Dodao je i da je predstavni­k vlade koji je prisustvov­ao događaju trebalo da reaguje.

- Nažalost, nisam bio prisutan - kazao je Vučić i podsetio da nije reč o novom stavu američke administra­cije.

Kada je reč o rešenju kosovskog pitanja, Vučić je istakao da ćemo imati mnogo teških problema, i upitao zašto uopšte promoteri Kosova kao suverene države pregovaraj­u sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi.

Potpredsed­nica Vlade Zorana Mihajlović, koja je bila prisutna kada je Skot odgovarao na pitanje, naglasila je juče da Kosovo nije i neće biti nezavisna država i da takav stav Srbije podržava više od polovine sveta.

- Ali ono što Srbija, odnosno predsednik Aleksandar Vučić, danas pokušava jeste da dođe do trajnog, kompromisn­og rešenja za Kosovo kako bi se sačuvao mir u regionu, i koje će omogućiti miran život za Srbe i Albance - navela je Mihajlović­eva.

 ??  ?? Za nas Je Kosovo takozvana država, bez obzira na stav sad, Kaže vučić
Za nas Je Kosovo takozvana država, bez obzira na stav sad, Kaže vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia