Blic

Poraz CSU dobar za Merkelovu

POLITIČKI ZEMLJOTRES U BAVARSKOJ

- M.A.

Iako su birači u Bavarskoj naneli težak udarac saveznicim­a Angele Merkel, kancelarka na poraz može da gleda sa pozitivnij­e strane.

Poraz koji je Hrišćansko-socijalna (CSU) doživela, mogao bi donekle da olakša život Merkelovoj, jer će njen glavni protivnik u vladi, ministar unutrašnji­h poslova i predsednik stranke Horst Zehofer, verovatno biti pozvan da podnese ostavku. Zehofer je provocirao stalne sukobe sa svojom šeficom zbog imigracije i umalo nije srušio vladu ove godine. Njegovo prkošenje Merkelovoj mnogi su videli kao svesnu strategiju CSU da dokaže bavarskim glasačima da partija može da bude jednako čvrsta kada su u pitanju granice i bezbednost, kao i njeni protivnici AFD.

Ako je to bio cilj, onda je pokušaj propao, piše „Vašington post“. CSU nije uspela da odvrati birače od Afd-a, dok su se njihove liberalnij­e i pristalice naklonjeni­je centru priklonile naprednim Zelenima.

- Ovo je veliki potres izjavio je Tomas Klajne-brokof, rukovodila­c “German Marshall” fonda u Berlinu.

Sa strogim izrazom lica, premijer pokrajine Markus Seder rekao na tihom skupu vernih pristalica da rezultat “nije lak”.

- Ponizno ćemo ga prihvatiti. Moraćemo nešto da naučimo iz toga. Detaljno ćemo analizirat­i rezultat.

Bavarski saveznik kancelarki­ne stranke, izgubio je većinu u parlamentu osvojivši 37,3 odsto glasova. To je za skoro trećinu manje nego što je ta stranka dobila na prethodnim izborima 2013. godine, kada je osvojila 47,7 odsto glasova.

 ??  ?? „Moram da povratim poverenje u vladu“
„Moram da povratim poverenje u vladu“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia