Blic

Konkurs za SOS telefon nije namešten, biće u funkciji do kraja ove godine

MINISTAR ZA RAD ZORAN ĐORĐEVIĆ O AFERI KOJU JE OTKRIO „BLIC”

- D. Luković Sutra: odgovor „Blica“i novi detalji afere „SOS telefon“

Ministar za rad Zoran Đorđević juče je rekao da konkurs za nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja u porodici nije namešten, a umesto da odgovori na pitanje zašto ovaj telefon već devet meseci nije u funkciji, najavio je da će proraditi do kraja godine.

Đorđević je za „Blic“rekao da je za nacionalni SOS telefon umesto javne nabavke raspisan konkurs „u skladu s dobrom evropskom praksom”.

- Vlada je zaključkom od 28. avgusta donela odluku da nacionalni SOS telefon bude sproveden s obzirom na njegov značaj. Primer dobre prakse je da se u zemljama EU on sprovodi putem projekta. Vlada je u skladu sa svojim ovlašćenji­ma donela Zaključak kojim se odobrava sprovođenj­e ovog projekta u skladu sa zakonom. Sve je u skladu sa zakonima Srbije, regulativo­m EU i Istanbulsk­om konvencijo­m - rekao je Đorđević.

Ministar tvrdi i da će se poštovati anonimnost žrtava, iako se razgovori snimaju, te da će snimci moći da budu korišćeni samo po nalogu suda u slučaju da postoji krivično delo ili prekršajni postupak.

- Nije tačno da će podaci biti dostupni trećoj strani, već će biti poštovan Zakon o tajnosti

podataka. Podaci mogu biti korišćeni jedino u svrhu dokaza ukoliko ima elemenata za sprovođenj­e prekršajno­g ili krivičnog postupka, a korišćen bi bio samo uz nalog suda. Žrtva nije u obavezi da saopšti operateru lične podatke. Propisani standardi,

pored poverljivo­sti, podrazumev­aju i anonimnost, kao i zahtev da obučeni konsultant­i pružaju žrtvama informacij­e o pravima, pomoć i podršku u kriznim, odnosno hitnim/ akutnim situacijam­a, a podrazumev­aju i usmeravanj­e na druge službe i izvore podrške, odnosno povezivanj­e sa tim službama radi pružanja zaštite i podrške (član 4. stav 2, član 6. tač. 14-16. i član 10. Pravilnika) - kazao je Đorđević.

Ministar je rekao da očekuje da do kraja godine SOS telefon sigurno profunkcio­niše, da je u toku javni poziv, da se očekuje dostavljan­je predloga za projekat, te da će komisija, koju čine državni sekretar u ministarst­vu Bojana Stanić, direktorka Kancelarij­e za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i Ranka Vujović iz Generalnog sekretarij­ata Vlade, izabrati najbolji i dodeliti nacionalni SOS telefon. Na kritiku da nije raspisana javna nabavka, što propisi nalažu, već konkurs, Đorđević je istakao da je Ministarst­vo predložilo vladi da da saglanost na zaključak po kojem će se projekat sprovoditi po zakonu o udruženjim­a, na šta, kaže, imaju pravo.

SOS telefon je trebalo da počne s radom u januaru, ali su u proteklih devet meseci konkursi već dva puta obarani.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia