Blic

Svet u opasnosti odraskola moćnih saveznika

- ivana Kešanski

Dok svet čeka da sazna šta se desilo sa nestalim saudijskim novinarem, Rijad i Vašington razmenjuju pretnje, čije ostvarenje bi moglo da dovede do haosa.

Predsednik SAD Donald Tramp pretio je svom najvažnije­m arapskom savezniku „teškom kaznom“ako se dokaže da je saudijski režim ubio novinara Džamala Kašogija. Saudijska Arabija je na to uzvratila pretnjom da bi kao oružje mogla da iskoristi svoj ogromni izvoz nafte.

Ukoliko sukob Saudijaca i SAD eskalira, obe strane imaju čitav arsenal koji mogu da iskoriste jedna protiv druge, a posledice može da oseti ceo svet. SAD i Saudijska Arabija su dva vodeća svetska proizvođač­a nafte. Saudijska Arabija ima više od 7 miliona barela dnevno sirovog izvoza - najviše u svetu - što daje kraljevstv­u ključnu ulogu u balansiran­ju svetskim energetski­m tržištima. Tramp je apelovao na Saudijsku Arabiju da stavi na tržište više sirove nafte kako bi se smanjile cene nafte sa visokih 80 dolara za barel. On se takođe oslanja na to da će Saudijska Arabija, ključna saveznica u američkom obračunu sa Iranom, da zameni barele koji će nestati sa tržišta kada sankcije Iranu stupe na snagu sledećeg meseca, navodi Blumberg.

Ukoliko Saudijci odbiju ove američke zahteve i odluče da smanje proizvodnj­u, cene nafte bi se mogle naglo povećati, ali to bi izazvalo nanošenje štete globalnoj ekonomiji. Strahuje se da bi cena nafte mogla da dostigne 400 dolara po barelu, rekao je za „Gardijan“Turki Aldakil, glavni menadžer saudijskog televizijs­kog kanala „Al Arabija“. U slučaju tako snažnog povećanja cene nafte, to bi na globalnom nivou imalo duboke posledice, ne samo zbog poskupljen­ja goriva vozačima već i zbog toga što bi rasle cene svih ostalih proizvoda koji su povezani s transporto­m.

Tramp računa na američki strateški savez sa Saudijskom Arabijom, nakon što je jače pritisnuo Iran i odlučio da otkaže dogovor o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine. Međutim, postoji opasnost da se većinski sunitska država Saudijska Arabija predomisli po pitanju svojih veza sa ostalim zemljama u regionu, pa i da se pomiri sa šiitskim Iranom i Hezbolahom. Kontroverz­e u slučaju Kašogi su već uticale na to da brojne kompanije sa zapada preispitaj­u svoje poslovanje sa Rijadom. Nekoliko izvršnih direktora je odlučilo da ne učestvuje na samitu investitor­a najavljeno­m za 23. oktobar u Rijadu. Ekonomske sankcije, proterivan­je diplomata i smanjenje diplomatsk­ih odnosa mogli bi biti na stolu ako se utvrdi da su visoki zvaničnici u Rijadu povezani sa nestankom novinara. U sredu, dvostranač­ka grupa senatora Sjedinjeni­h Država pozvala se na zakon Magnicki, tražeći pokretanje istrage o ljudskim pravima koja bi mogla rezultirat­i sankcijama protiv zvaničnika i entiteta Saudijske Arabije. Analitičar­i kažu da bi umešanima mogla da bude zamrznuta imovina u SAD.

 ??  ?? donald Tramp
donald Tramp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia